Kött

Kalops

kalops

Kalops

Jag förknippar Kalops med Tjorven och Saltkråkan. I första avsnittet öser regnet ner på Saltkråkan, båten från stan har anlänt och familjen Melkersson flyttar in i Snickargården. Tjorvens mamma kommer förbi Snickargården med en gryta kalops och det är en scen som gjort intryck på mig…

Nu har jag gjort min allra första Kalops efter Per Morbergs recept (med några små ändringar) och det blev riktigt gott…

kalops

Kalops – 4 portioner

600 g grytbitar av nötkött

2 gula lökar

3 morötter

5 dl vatten

1,5 msk kalvfond

10 kryddpepparkorn

2 lagerblad

ljust redningsmjöl

salt & vitpeppar

 

Gör så här

Skala och klyfta löken.

Skala och skiva morötterna.

Krydda grytbitarna med salt och vitpeppar och bryn dem väl i omgångar i smör i en stekpanna.

Lägg över dem i en stekgryta och tillsätt lök och morötter.

Häll över vatten och fond.

Låt koka upp och skumma.

Tillsätt kryddpeppar och lagerblad.

Sänk värmen och låt grytan koka på låg värme i minst 2 timmar. (Tillsätt mer vatten om det behövs)

Visp ner lite redningsmjöl i kalopsen och låt koka ytterligare 2-3 minuter.

Smaka av med salt och vitpeppar.

När kalopsen är klar ska köttet trilla isär.

Servera kalopsen med kokt potatis.

 

2 kommentarer

  • farmor

    Nu har jag hittat mitt recept (Nigellas) på köttgryta, där man slippar momentet med att bryna köttet först utan ”slänger” allt i grytan med en gång och så in i ugnen:
    6-8 personer
    1 kg grytbitar av lamm
    1 hel vitlök i klyftor
    1 burk urkärnade svarta oliver
    1 dl syltlök
    ½ dl bombay chutney
    ½ dl ketjap manis (söt soja)
    4 msk kapris
    2 tsk malen spiskummin
    2tsk malen ingefära
    7,5 dl rött vin (gärna fruktigt) eller kraftig buljong
    Gör så här:
    Sätt ugnen på 150gr:
    Lägg allt i en gryta. Häll på vinet/buljong och rör om väl
    Koka upp på spisen, lägg på lock och ställ i ugn i 2-3 tim el. tills lammet känns mycket mört
    Red evt av såsen med lite Maizena och smaka av med salt och peppar.
    Servera genast eller värm upp på spisen nästa dag. Enligt Nigella smaker grytan bäst dagen efter.
    Kanske något att pröva en kulen hösthelg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.