Okategoriserade

Vaniljpannacotta med Jordgubbar & Crunch

crunch

Vaniljpannacotta med Jordgubbar & Crunch

En av mina favoritdesserter är pannacotta, det är lagom sött, lätt att tillaga och man kan förbereda dagen innan den ska serveras. Favoriten är Baileyspannacotta men denna vaniljpannacotta med färska jordgubbar och crunch är inte dum den heller. Crunch är gott att strö över pannacotta, glass och marinerade bär, det är enkelt att tillaga och går att förvara i en burk med lock så man kan förbereda även det. Det blir ca 3 dl crunch av detta recept och det är mer än vad som behövs till pannacottan.

På fredag är det midsommar och vad är mer midsommar än jordgubbar? Färskpotatis möjligtvis! Tänkte tipsa om en somrig och enkla dessert som innehåller just jordgubbar och gör sig perfekt till midsommarfirandet.

Krämig vaniljpannacotta med jordgubbar och crunch.

crunch pannacotta

Vaniljpannacotta – 4 portioner

4 dl grädde

3 msk socker

2 krm äkta vaniljpulver

2 gelatinblad

ca 6 färska jordgubbar (plus fyra stycken till dekoration)

 

Gör så här

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter.

Koka upp grädden, socker och vaniljpulver i en kastrull.

Låt sjuda i någon minut, men vispa hela tiden så att det inte bränns vid i botten.

Krama ur vattnet ur gelatinbladen.

Ta kastrullen från plattan och rör ner gelatinbladen, rör tills gelatinbladen lösts upp helt.

Skiva jordgubbarna i mindre bitar och lägg i botten av serveringsglas/skålar.

Häll pannacottan över jordgubbarna, täck med plastfolie och ställ in i kylen i minst fem timmar.

Toppa pannacottan med crunch precis innan servering.

 

Crunch – ca 3 dl (allt går inte åt)

80 g smör, rumstempererat

2 dl vetemjöl

0,75 dl socker

1 tsk vaniljsocker

 

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda alla ingredienser i en bunke.

Fördela med fingertopparna till små smulor.

Bre ut smulorna på en plåt med bakplåtspapper.

Tillaga mitt i ugnen i ca 10 minuter.

Rör om några gånger så att det inte blir bränt.

Hacka smulorna med en stekspade och låt svalna.

Förvara i en burk med lock.

 

4 kommentarer

  • Camilla Ekheim

    Jag gör också en god crunch, blanda 1 1/2 dl havregryn, 2 msk ljus sirap och 1 1/2 msk smör i en stekpanna och låt smälta på medelhög värme under omrörning tills det fått färg, mums!
    Önskar er alla en härlig midsommar, kram!

  • Zsofia

    Det var toppen gott! Fast jag gjorde lite ändringar. Jag använde som frukt bananer och apelsiner eftersom det var den som jag hade hemma. Och jag gjorde själva pannacottan utan socker eftersom gräddn en lite söt av sig självt också. Och istället för Crunch hackade jag cashew nötter, blandade jag de med honung och lite smör, rostade jag de och det var den som kom ovanpå. Det var jätte gott!

    • Hemma hos Andrea

      Det lät gott! Ska absolut testa att rosta cashewnötter med honung och smör, kanske tillsätta lite flingsalt också. Säkert riktigt gott att toppa chokladmousse med också. Tack för tipset

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.