BULLAR OCH ANNAT VETEBRÖD

Kanelbullar

kanelbullar

Kanelbullar

Jag läste någonstans att hemligheten bakom saftiga och luftiga bullar är att använda rumstempererat smör istället för smält smör. Vanligtvis brukar jag smälta smöret i en kastrull, hälla på mjölken och värma till fingervarmt och sedan lösa upp jästen med den ljumna vätskan men nu använde jag rumstempererat smör och kall mjölk och visst blev det fluffiga och saftiga bullar. Finns ju inget bättre än en kopp nybryggt kaffe och nygräddad kanelbulle och doften som sprider sig i hela huset är oslagbar.

Jag gjorde kanelsnurror av halva degen och klassiska bullar av den andra halvan, jag personligen tycker kanelsnurror känns lite lyxigare. För att göra kanelsnurror så kavlar man ut degen till en rektangel, brer på fyllningen och viker sedan degen dubbel, skär sedan ca 2 cm breda remsor och skär sedan remsorna på mitten men inte hela vägen utan det ska se ut ungefär som ett par byxor, tvinna ”byxbenen” och snurra ihop till en knut och placera ändarna neråt.

kanelbullar

Kanelbullar/Kanelsnurror – 30-40 st

50 g jäst

150 g rumsvarmt smör

5 dl kall standarmjölk

1 msk stötta kardemummakärnor

1 ägg

1,5 dl strösocker

1 tsk salt

12-13 dl vetemjöl special

 

Fyllning

200 g Bregott

1 dl råsocker

2 msk kanel

2 krm vaniljpulver

 

1 ägg till pensling

pärlsocker

 

Gör så här

Ställ fram smöret och låt det bli rumstempererat.

Stöt kardemummakärnorna i en mortel.

Smula ner jästen i en bunke och lös den med kall mjölk.

Blanda ner socker, salt, smör, kardemumma och ägg.

Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta ihop degen.

Den ska vara ganska kladdig.

Låt jäsa under bakduk i ca 50 minuter.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord.

Kavla ut degen till en rektangel.

Bre på Bregott.

Blanda kanel, råsocker och vaniljpulver i en skål och strö över degen.

Vik degen dubbel om du ska göra kanelsnurror (se beskrivning ovan eller bilder nedan) eller rulla den om du ska göra klassiska bullar.

Placera snurrorna på en plåt med bakplåtspapper och klassiska bullar lägger du i bullformar på en plåt.

Låt bullarna jäsa under bakduk i ytterligare 50 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och toppa med pärlsocker.

Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter.

Låt svalna under bakduk på galler.

kanelbullarkanelbullarkanelbullarkanelbullarkanelbullarkanelbullar

4 kommentarer

  • Hemma hos Andrea

    Tack Ulla! Dem var riktigt goda och dem tog slut ganska snabbt 😉 Nästa gång det blir bullbak blir det lussebullar och jag tror inte jag kan hålla mig länge till, haha – älskar lussebullar 🙂

    Har du läst ”den hemlige kocken” än? Vad tyckte du? Trevlig kväll//Andrea

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.