marängbakelse med vaniljkräm och jordgubbar

Marängbakelse med vaniljkräm & jordgubbar

På fredag är det midsommar, min absoluta favorithögtid och dessa små marängbakelser med vaniljkräm och färska jordgubbar blir en perfekt midsommardessert! Jag har en låda med massa recept jag klippt ut ur olika matmagasin sen flera år tillbaka, satt och kikade bland alla recept och hittade just detta i min lilla samling. Så det fick bli ett testbak och dem var så goda! I marängen är det rice krispies så marängen är så där perfekt seg men samtidigt krispig. Man kan säkert göra en hel marängbotten om man vill göra en tårta istället och sen kan man toppa tårtan med massa färska bär som hallon, blåbär, björnbär, körsbär och jordgubbar.

Vaniljkrämen blandar du enkelt ihop i en kastrull och låter svalna i kylen. Marängen går alldeles utmärkt att göra dagen innan och förvara i en burk med lock, även vaniljkrämen kan du förbereda. Av detta recept gjorde jag 6 marängbottnar men självklart kan du göra dem lite mindre eller större om du vill ha färre/fler bakelser.
marängbakelse med vaniljkräm och jordgubbar

Marängbottnar – ca 6 st

2 äggvitor

1 dl socker

2 dl rice krispies från Kellogs (finns vid flinghyllan)

 

Gör så här

Sätt ugnen på 125 grader.

Täck en plåt med bakplåtspapper.

Fördela äggvitan och äggulan i två olika skålar (spara gulan till vaniljkrämen).

Vispa äggvitorna med socker till ett hårt skum med en elvisp.

Rör ner rice krispies i smeten.

Klicka ut marängsmeten på plåten, jag gjorde 6 cirklar.

Grädda mitt i ugnen i ca 1 timme.

 

Vaniljkräm

2 äggulor

1/2 dl socker

1/2 msk vetemjöl

1 dl vispgrädde

50 g smör

1 tsk vaniljsocker

 

Gör så här

Blanda äggula, socker, smör, grädde och vaniljsocker i en kastrull.

Sikta ner vetemjölet för att undvika klumpar.

Låt sjuda på svag värme tills den tjocknar.

Låt vaniljkrämen svalna och stelna i kylen.

 

Topping

2 dl vispgrädde

Färska jordgubbar

 

Bre vaniljkrämen på marängen.

Toppa med vispad grädde och skivade jordgubbar.

Trevlig midsommar!

 

 

Write A Comment