marängtårta med rice krispies och vaniljsmörkräm

I helgen hade vi släktkalas och jag fick äran att göra tårtan i år. Det blev en härlig marängtårta! I marängbottnarna är det rice krispies, den är seg och krispig och man anar lite kolasmak. Tårtan är fylld med en len vaniljsmörkräm och fluffig vispgrädde och dekorerad med färska jordgubbar, hallon och blåbär samt citronmeliss. Man kan även pudra över lite florsocker på bären. En fantastiskt vacker och god tårta som uppskattades av både barn och vuxna. Hela tårtan gick åt och jag tror alla backade och tog om.

Tårtan skulle räcka till 21 personer och jag ville ha så mycket som möjligt förberett. Jag gjorde klart marängerna och vaniljsmörkrämen dagen innan kalaset så det enda jag behövde göra var att bygga ihop tårtan innan servering. Marängerna lindade jag in i ugnsfolie och förvarade i rumstemperatur och smörkrämen lade jag i en burk med lock och förvarade i kylen. Denna tårta är faktiskt väldigt enkel att göra, tar lite tid att grädda marängerna men dem sköter ju sig själva i ugnen och under tiden hinner man göra klart vaniljsmörkrämen. En perfekt tårta när man är många och skönt att kunna förbereda så mycket dagen innan.

marängtårta med rice krispies och vaniljsmörkräm

Marängtårta med vaniljsmörkräm – ca 20 portioner

 

Marängbotten – 2 st

8 äggvitor

4 dl socker

8 dl rice krispies från Kellogs (finns vid flinghyllan)

 

Gör så här

Sätt ugnen på 125 grader.

Täck en plåt med bakplåtspapper.

Börja med första marängbotten och till en marängbotten behövs det 4 äggvitor och 2 dl socker samt 4 dl rice krispies.

Fördela äggvitan och äggulan i två olika skålar (spara gulan till vaniljkrämen).

Vispa ihop äggvitor och socker med en elvisp. Det ska bli ett hårt skum, som sitter fast i bunken även om du vänder upp och ned på den.

Rör försiktigt ner rice krispies i smeten.

Bre ut marängsmeten på plåten.

Grädda mitt i ugnen i ca 1,5 timme.

Ta ut marängen och låt svalna.

Gör nu en marängbotten till på samma sätt.

 

Vaniljkräm

8 äggulor

2 dl socker

2 msk vetemjöl

4 dl vispgrädde

200 g smör

4 tsk vaniljsocker

 

Gör så här

Blanda äggula, socker, smör, grädde och vaniljsocker i en kastrull.

När smöret smält och det blivit en jämn smet sikta ner vetemjölet för att undvika klumpar.

Låt sjuda på svag värme tills den tjocknar.

Låt vaniljkrämen svalna och stelna i kylen.

 

Topping

5 dl vispgrädde

Färska jordgubbar, 2-3 frp

Hallon, 3 frp

Blåbär, ca 5 dl

Citronmeliss.

 

Gör tårtan

Lägg en marängbotten på en plåt eller fat.

Bre vaniljsmörkrämen på marängen.

Bre hälften av den vispade grädden ovanpå vaniljsmörkrämen och lägg på den andra marängbottnen.

Toppa med resten av den vispade grädden, bär och citronmeliss.

 

Write A Comment