saffranspannacotta

Pannacotta är en av mina favoritdesserter och här kommer tips på tre olika varianter, saffranspannacotta med björnbär och passionsfrukt, baileyspannacotta med daimkross och kolapannacotta med karamelliserade salta pecannötter. Jag brukar göra pannacottan i ganska små skålar så recepten nedan blir mellan 4-8 portioner beroende på vilken storlek på skålen man använder.

pannacotta baileys

Baileyspannacotta med Daimkross 4-6 portioner

4 dl grädde

3 msk socker

2 krm äkta vaniljpulver

1 dl Baileys

2 gelatinblad

1 daim á 50 g

 

Gör så här

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter.

Koka upp grädden, socker, vaniljpulver och baileys i en kastrull.

Låt sjuda i någon minut, men vispa hela tiden så att det inte bränns vid i botten.

Krama ur vattnet ur gelatinbladen.

Ta kastrullen från plattan och rör ner gelatinbladen, rör tills gelatinbladen lösts upp helt.

Häll upp i portionsglas, täck med plastfolie och ställ in i kylen i minst fem timmar.

Toppa pannacottan med krossad daim precis innan servering.

pannacotta

Kolapannacotta 4-8 portioner

3 dl grädde

1/2 burk karamelliserad mjölk/dulche de leche

2,5 gelatinblad

1 krm bourboun vaniljpulver

 

Gör så här

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.

Blanda grädde, dulche de leche och vaniljpulver i en kastrull.

Värm långsamt på medan du vispar så att dulche de lechen smälter i grädden.

Det ska bara värmas upp väl, inte kokas.

Krama ur vattnet ur gelatinbladen och vispa ner dem i den varma kolagrädden.

Vispa tills gelatinbladen lösts upp helt.

Låt svalna lite och häll sedan upp i portionsformar (antalet portioner beror på hur stora formar man väljer, jag valde att göra 8 mindre portioner).

Täck formarna med plastfolie och ställ in i kylen i minst 2 timmar eller tills de stelnat.

 

Karamelliserade Pecannötter

100 g pecannötter

3 msk vatten

1 dl rårörsocker

1 tsk flingsalt

Gör så här

Rosta pecannötterna lätt i en het och torr panna.

Lägg sedan undan nötterna i en skål så länge.

Blanda vatten, socker och salt i stekpannan och koka ihop under omrörning i ca 2-3 minuter tills det tjocknat lite.

Häll i pecannötterna och blanda väl.

Låt koka ihop medans du rör hela tiden.

Häll upp de karamelliserade pecannötterna på en plåt med bakplåtspapper och låt svalna helt.

När nötterna svalnat så hacka dem grovt.

Toppa pannacottan med nötterna och vispad grädde.

saffranspannacotta

Saffranspannacotta med Björnbär – 8 små portioner

2 gelatinblad

1 paket saffran 0,5 g

5 dl grädde

1/2 dl strösocker

1 tsk äkta vaniljpulver

 

Gör så här

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 30 minuter.

Koka upp grädde med vaniljpulver, saffran och strösocker.

Krama ur vattnet ur gelatinbladen och rör ner i grädden tills det smält.

Häll upp i portionsformar.

Täck formarna med plastfolie och ställ in i kylen i minst 5 timmar.

Write A Comment