chokladkolachokladkola

Den här chokladkolan är så god och ett måste till jul. Gillar du mint kan du smaksätta smeten med pepparmyntsolja så får du mintkolor. Pepparmyntsolja finns att köpa bland annat på apoteket. Jag brukar linda in kolorna i bakplåtspapper, känns lite festligare. Man kan också doppa kolorna i smält choklad och toppa med krossade polkagrisar. Vilket är ditt favoritgodis till jul?
chokladkolachokladkola

Chokladkola – ca 50 st

2 dl grädde

2 dl strösocker

2 dl ljus sirap

100 g smör

4 msk kakao

(15-20 droppar pepparmyntolja om man vill ha mintkolor)

 

Gör så här

Lägg bakplåtspapper i en form, ca 20 x 30 cm.

Blanda grädde, socker, sirap, smör och kakao i en kastrull.

Låt det koka upp under omrörning.

När det börjar koka, sänk värmen och koka smeten i ca 10 minuter och gör kulprovet.

Kulprov – Droppa lite kola i ett glas med kallt vatten. Ta upp droppen och rulla den mellan fingrarna. Det ska gå att forma till en kula som är lite seg när du tuggar på den. Fortsätt prova med några minuters mellanrum tills du har den perfekta kolan.

Rör om då och då.

Fortsätt göra kulprovet tills du har den konsistens du önskar.

(Rör ner några droppar pepparmyntsolja i smeten om du vill ha mintsmak på dina kolor).

Häll försiktigt smeten i formen.

Låt kolan stå och svalna en stund innan du ställer in den i kylen i minst 30 minuter.

Skär kolasmeten i fyrkanter. (låt kolan stå framme en stund innan du skär bitar annars spricker den lätt)

Slå in kolorna i bakplåtspapper och förvar i kylen.

2 Comments

  1. Mitt favis godis till jul är alltid något med mandelmassa och ”vuxen” smak. Torkad frukt – russin eller fikon t ex – som läggs i blöt i konjak eller whisky eller madeira några timmar tillsammans med grovt hackade valnötskärnor. Sen river man mandelmassan grovt och blandar med det blötlagda. Forma till rullar och bred över smält choklad. Dekorera gärna med hela valnötter. Alternativ smaksättning med pistagenötter och syltade körsbär. Mums – jag lovar.
    Ca mängd: 1½ dl frukt. 5 msk sprit. 1 dl nötter. 3-400 g mandelmassa.

    • Hemma hos Andrea Reply

      Åhh det lät gott!! Ska jag testa. Trevlig andra advent farmor. Kram

Write A Comment