Jul,  JULGODIS

Mandelbräck med flingsalt

Mandelbräck med flingsalt

Fjärde advent idag och mindre än en vecka till julafton. Jag längtar till på lördag och det ska bli så mysigt med jul. Alla julklappar är köpta och inslagna och julmaten är inhandlad. Vi kör knytis på julafton och har delat upp allt vilket är väldigt skönt tycker jag. Alla blir delaktiga och det blir inte så hysteriskt mycket att förbereda och fixa. Det är rätt mycket med allt ändå under december månad. Vi håller jul hemma hos oss och i fredags var jag en sväng till Ikea och köpte lite glasburkar, karaffer och hyacinter till juldukningen. Har även köpt jättefina dukar i grått på Hemtex. Tänker mig en dukning i grått, vitt, natur och grönt.

Till jul brukar jag alltid göra chokladkola och knäck och jag får se om jag hinner med det i år, annars räcker det gott och väl med alla chokladaskar och skumtomtar jag köpt. Däremot slängde jag ihop ett väldigt gott och enkelt julgodis idag som varken kräver mycket tid eller lång ingredienslista – mandelbräck med flingsalt, mums så gott.

 

Mandelbräck med flingsalt 

200 g mörk choklad, 70% kakaohalt

100 g mandel

Flingsalt

 

Gör så här

Rosta mandeln i en torr stekpanna.

Smält chokladen i micron eller över vattenbad.

Blanda ner nötterna i chokladen och bre ut på bakplåtspapper.

Strö över flingsalt och låt stelna i kylen.

Skär i mindre bitar och förvara i kylen.

Då även mannen i huset börjat dricka ingefärsshot varje morgon fick jag lov att köpa en större flaska och får nog börja göra en större sats framöver. Helt plötsligt tog ingefärsshoten slut på en gång och det funkar ju inte. Måste ha min shot på morgonen! Ingefärsshot med gurkmeja gör du såhär: Låt 200 g riven ingefära och 2 tsk gurkmeja sjuda i 1 liter vatten i ca 20 minuter. Sila av och släng ingefärsrivet. Låt svalna och pressa i saften från 2 citroner. Häll upp i glasflaska och förvara i kylen. Skaka flaskan innan du häller upp i glas.

Godis, godis, godis! Har gömt allt högst upp i garderoben och jag vill bara plocka fram allt nu!! Tänkte göra ett godisbord på julafton och har fått godkänt av sonen att låna hans skrivbord. Tänkte fylla den söta godiskiosken med smågodis och sen ska alla chokladaskar fram, burken med lock ska fyllas med skumtomtar och polkagrisar. Godiskiosken hittade jag på TGR och kunde bara inte motstå, så söt och jag tror barnen kommer älska den.

Trevlig kväll!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.