Lakritsknäck
Jag har tidigare exprimenterat en del med lakrits i bakning och det har väl gott så där, men denna sega lakritsknäck föll mig i smaken. Jag hade inte tid att hälla upp smeten i knäckformar så jag lät smeten svalna på bakplåtspapper i en ugnsform istället, sen skar jag bara små bitar och rullade in i smörgåspapper.
Lakritsknäck
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
2 dl grädde
15 turkisk peppar karameller
2 msk smör
Gör så här
Koka upp sirap, grädde och socker i en tjockbottnad kastrull.
Låt koka upp utan lock och rör om då och då.
Koktiden varierar mellan 20-30 minuter.
Gör kulprovet för att se om kolan är klar. Kulprovet innebär att man häller lite smet på i ett glas med kallt vatten, går det att forma till en kula är knäcksmeten klar.
Krossa karamellerna fint i en mortel.
Rör ner karamellkross och smör i smeten.
Fördela smeten i knäckformar eller på bakplåtspapper i en långpanna.
Låt stelna och förvara svalt.