Kardemummakaka
Bjud på en smaskig kardemummakaka med pärlsocker och mandel till Jul, en lite lyxigare sockerkaka…
Köpte alkoholfri glögg på Ikea med smak av Äpple och Lingon och den var faktiskt riktigt god, tycker att alkoholfri glögg kan vara så sliskigt och alldeles för sött men denna var inte det. Kostade 19 kronor, god OCH billig….
200 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
3 dl mjölk
8 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk malen kardemumma
Smör och ströbröd till formen
Garnering
Pärlsocker
Hackade mandlar eller mandelspån
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa formen.
Smält smöret på svag värme.
Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma i en bunke. Blanda ordentligt med en gaffel.
Knäck äggen i en annan bunke och häll i sockret.
Vispa med en elvisp tills smeten är tjock och fluffig.
Häll mjölken i det smälta smöret.
Häll mjölken och mjölet i äggsmeten.
Rör försiktigt till en jämn smet.
Häll smeten i den smorda formen.
Strö pärlsocker och mandel på toppen och sätt in kakan i nedersta delen av ugnen.
Låt kakan gräddas i ca 40-45 minuter.
Prova med en sticka efter 40 minuter, är stickan torr är kakan klar.
Låt kakan svalna lite innan du lossar den från bakformen.