Allmänt

Svarta Oliver, eller?!

oliver

Svarta Oliver, eller?!

Köpte svarta oliver på Willys här om dagen och av någon anledning kikade jag på innehållsförteckningen när jag kom hem och läser färgämne (E579)? Vaddå färgämnen tänkte jag och var tvungen att googla och visste ni att det är väldigt vanligt att man färgar gröna oliver svarta, jag hade ingen aning om det! Men har vid många tillfällen funderat över varför vissa svarta oliver smakar så trist (oftast billiga varianter) och svaret är enkelt, det är gröna oliver som på kemisk väg berövats sin smak och sedan färgats svarta!

Jag ska verkligen börja kika vad saker och ting innehåller och kommer aldrig köpa svarta oliver igen utan att läsa innehållsförteckningen. Sen kan man ju undra varför jag köper dessa billiga svarta oliver när jag ändå inte tycker att dem är goda, för dem smakar verkligen inte gott! Var tvungen att gå igenom en del saker i kylen efter min upptäckt och cheddarosten var även den fullproppad med färgämnen E160c – vilket tydligen är paprikaextrakt, nää jag måste nog läsa på lite om detta tror jag för jag känner mig lite lurad…

oliver

3 Comments

 • farmor

  Ja! Usch och Fy! Jag rek åter att köpa Mats-Eric Nilssons ”Den Hemlige Kocken”. Finns i pocket. Man får massor av otrevliga överraskninger, men nyttiga. Bl.a. också en fullständig översikt över tillsatser. Både de som är nödvändiga och de som man ska sky som pesten. Får du inte tag i den har Pappa ett ex. Jag gav alla mina söner var sin för något år sedan. De har säkert aldrig tittat i den. Ha! Ha!

  • Hemma hos Andrea

   Tack för tipset, gick in och kikade på Bokus så ska nog beställa den, blev lite nyfiken på detta faktiskt. Man har ju ingen aning om vad man stoppar i sig… (nää, dem har nog inte öppnat boken, haha)

   • farmor

    Oliver igen! I min bästa italienska kokbok står det följande:” I nov börjar odlaren titta extra noga på sina oliver, eftersom de måste skördas i omgånger. De oliver som ska läggas in hela skördas när de är mogna, medan de som ska pressas till olja måste plockas precis när de skiftar från grönt till mörkt blålila.” Verkar inte som här är tal om konstiga färgtilsatser?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.