Hälsa & välmående

Lchf

Lchf

Bild lånad från Kostdoktorn.se, där hittar du massvis med information om lchf-kost.

LCHF

I våras bestämde jag mig för att lägga om min kost och börja med lchf. Lchf står för Low Carb High Fat, dvs en kost med hög andel fett men inte så mycket kolhydrater. Anledningen att jag valde att göra en förändring gällande kosten är först och främst för att bli av med mitt ständiga sötsug och för att hitta balans. Jag har alltid varit svag för sötsaker, främst lösgodis och choklad. Jag har aldrig kunnat ta endast en godis ur skålen utan jag måste äta tills det är slut. Jag kan heller inte äta en skiva vitt bröd, utan minst tre, fyra skivor. Jag kan äta hälsosamt i perioder för att sen hamna i extrema dippar och blir helt manisk. Jag rensar skafferiet på allt jag hittar, vräker i mig godis, kakor, flingor, maränger, bröd osv. Och alltid i smyg när ingen ser. Jag äter tills jag mår illa och sen smyger sig ångesten på. Jag är så otroligt less på att inte ha kontrollen så jag tog ett beslut och började med lchf.

Vad innebär det att äta lchf då? Du utesluter socker, mjöl och spannmål, frukt, stärkelse som bröd, pasta, ris och potatis. Du byter ut alla lightprodukter mot fullfeta livsmedel som vispgrädde, cremefraiche, feta ostar och fet yoghurt. Maten steker du i smör eller kokosolja och till maten serverar du feta såser som bearnaise, hollandaise, majonäs eller dressingar. Där potatis, pasta och ris tidigare låg på tallriken lägger du nu exempelvis sallad, zoodles eller smörfrästa grönsaker.

När du nu ska åka och handla lchf-mat är det klokt att börja läsa innehållsförteckningen på alla livsmedel och ju kortare ingredienslista desto bättre. Man blir förvånad av hur långa och obegripliga innehållsförteckningarna är och hur mycket dolt socker allt innehåller. En annan sak du ska hålla koll på när du handlar är hur mycket kolhydrater produkten innehåller, en riktlinje är att det ska vara max 5 g kolhydrater per 100 g. Det var lite kortfattat om vad lchf innebär.

kokosmjölk, lchfkokosmjölk, lchf

Lchf på mitt sätt

Det är några livsmedel som är tillåtna i lchf men som rekommenderas att ätas med försiktighet eller undvikas helt om ens målsättning är att gå ner i vikt. Detta pga att dessa livsmedel kan hämma viktnedgång och det är mejerier, alkohol, mörk choklad, nötter och bär. Hur pass man ”tål” olika livsmedel är ju individuellt och det som funkar för den ena kanske inte funkar för den andra. Man får laborera lite för att hitta det sätt man själv mår bäst utav.

Min främsta målsättning med lchf är att bli av med sockerbegäret, att hitta balans och må bra. Jag äter ingen strikt lchf, räknar inte kolhydrater, jag väger inte maten utan jag äter det som är ok inom ramarna för lchf. Jag unnar mig ett glas vin ibland eller en bit mörk choklad. Jag äter mejerier, bär och nötter och ibland en skiva fröknäcke till frukost.

 

Lchf – vad äter man?

 • kött
 • kyckling
 • fisk
 • skaldjur
 • ägg
 • ovanjordsgrönsaker
 • Fullfeta mejeriprodukter (riktigt smör och Bregott, grädde 40%, cremefraiche, feta ostar och fet yoghurt).
 • kokosmjölk
 • olivolja, kokosolja, rapsolja
 • nötter
 • bär
 • mörk choklad (ibland)
 • Alkohol: Torrt vin, whisky, vodka, konjak och sockerfria drinkar

 

Lchf – vad utesluter man?

 • socker, (läsk, godis, juice, choklad, kakor, bullar, glass, flingor osv) även dolt socker i livsmedel.
 • bröd
 • mjöl
 • pasta
 • ris
 • potatis och rotfrukter
 • pommes frites
 • chips
 • bulgur
 • couscous
 • baljväxter
 • majskorn
 • margarin
 • lightprodukter
 • färdigmat
 • öl
 • frukt

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.