Saffransgrottor med Hallonsylt
Saffransgrottor med Hallonsylt
Det fina glasfatet är från Ikea och är egentligen ett ljusfat och tillför samma serie som skålen jag köpte men jag tänker servera julens alla godsaker på det istället.
Och först ut är saffransgrottor med hallonsylt, det är första gången jag bakar dem och dem var jättegoda, precis lagom smak av saffran. Jag valde att använda hallonsylt men det kan nog även vara gott med lingonsylt, det får bli nästa gång. Bobs sylt på flaska är toppen när man gör dem här kakorna, blir inget kladd alls.
Ska man slänga ihop en kaka snabbt är dem här perfekta, få ingredienser och det går sååå snabbt att göra dem. Man blandar bara alla ingredienser, låter stå i kylen en stund och gräddar i ugnen i 12 minuter. Även fina att ge bort…
Saffransgrottor med Hallonsylt – 30 st
0,5 g saffran
1 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
200 g smör eller margarin
Fyllning
3-4 msk hallonsylt
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Stöt saffran i en mortel med 1 msk av sockret.
Blanda samman resten av sockret med det stötta saffranet, mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål.
Skär smöret i mindre bitar och tillsätt det.
Arbeta snabbt ihop till en deg.
Låt degen vila en stund i kylen så den blir lätt att hantera.
Ställ ut formarna på en plåt.
Forma degen till valnötsstora kulor och lägg i formarna.
Gör en fördjupning i varje kaka och klicka i sylten.
Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter.
Låt svalna på galler.