lövbiffsgryta
Kött

LÖVBIFFSGRYTA

Än är inte grillsäsongen över men visst börjar man bli lite sugen på grytor och långkok nu. Jag tjuvstartade hösten lite med denna gräddiga lövbiffsgryta. Den fick stå och puttra en bra stund och den blev så god. Vi serverade ris och blomkålsris till grytan men även potatis passar bra till. Sådana här grytor är även perfekt som matlåda dagen därpå.

Det svåraste efter semestern är att komma in i rutiner igen. Man släpper liksom allt sånt under sommaren. Man planerar inte måltider på samma sätt, det är inga tider att anpassa sig efter osv. Men direkt när skolorna sätter igång är det rakt in i det igen. Nu gillar jag rutiner och jag gillar hösten men det blir lite av en chock när verkligen allt sätter igång samtidigt. För att hålla koll på alla läxor, prov, träningar, matcher och föräldrarmöten har jag nu gjort en planeringshörna i hallen. Barnen har fått varsin almanacka med flera kolumner där man enkelt och tydligt kan se vad man har för uppgifter och aktiviteter. Nedanför satte jag upp fack för scheman och läxböcker. Facken kommer från Ikea och heter Kvissle.

Äntligen fick jag en anledning att köpa en Dymo. Jag har så länge velat ha en men har aldrig riktigt behövt en. Men nu ska det bli ordning och reda här hemma så nu slog jag till och införskaffade mig en. Jag köpte Dymon på Clas Ohlson för 179 kronor och den funkar så bra. Gillar det gammeldagsa trycket på etiketterna. På facken har jag märkt upp med barnens namn samt ett fack för scheman. Så himla skönt med lite ordning och reda. Vi är redo för höst!

Jag skulle vara ekonomisk och köpte en sån där rulle med lingonsylt. När jag kom hem visade det sig att den halvtomma burken jag hade hemma i kylskåpet var rödbetor och inte lingonsylt. Fram med en glasburk och dymon.

Över till lövbiffsgrytan…

LÖVBIFFSGRYTA (4-6 portioner)

800 g lövbiff

4 msk tomatpure

4 dl vatten

3 msk oxfond

2 msk kinesisk soja

2 dl vispgrädde

3 dl cremefraiche

flingsalt

persilja att garnera med


GÖR SÅ HÄR

Skär lövbiffen i strimlor.

Hetta upp en stekpanna med smör och bryn köttet tills de får färg.

Rör ner tomatpure och låt fräsa en kort stund.

Lägg över köttet i en gryta (går även att tillaga i stekpannan).

Blanda ner vatten och låt sjuda under lock på svag värme i 1 1/2 timme.

Nästan allt vattnet ska ha ångat bort.

Tillsätt fond, soja, grädde och cremefraiche.

Rör ihop allt och låt det sjuda i några minuter.

Smaka av med flingsalt.

Klipp över persilja.

Servera med ris eller kokt potatis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.