Sparrissoppa
Jag brukar alltid kika på baksidan av gräddpaketen innan jag slänger dem för där hittar man alltid ett recept. Ibland inspirerar det till matlagning, ibland inte. Denna gång var det recept på sparrissoppa, jag blev inspirerad! Hade nämligen ett knippe sparris i kylen och soppa är ju alltid gott. Framför allt på hösten. Då är det inte mycket som slår en varm soppa eller en rykande gryta. Detta recept kommer alltså från baksidan av ett gräddpaket från Arla.
Sparrissoppa – 4 port
500 g grön sparris
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1,5 msk smör
4 dl grönsaksbuljong
1 dl torrt vitt vin
3 dl grädde
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1/2 tsk vitvinsvinäger
Gör så här
Bryt av nedre delen av sparrisen och släng dem.
Skär av knopparna och koka dem i lättsaltat vatten i ca 2 minuter, häll av vattnet och ställ åt sidan.
Skala och skiva lök och vitlök.
Skär resten av sparrisen i mindre bitar.
Fräs sparris och lök i en kastrull med smör.
Häll på buljong och vin, låt koka ca 10 minuter.
Mixa slät med en stavmixer och häll tillbaka i kastrullen.
Tillsätt grädde och låt koka upp.
Smaka av med salt, svartpeppar och vinäger.
Toppa soppan med sparrisknopparna.