Kalops
Kalops
Jag förknippar Kalops med Tjorven och Saltkråkan. I första avsnittet öser regnet ner på Saltkråkan, båten från stan har anlänt och familjen Melkersson flyttar in i Snickargården. Tjorvens mamma kommer förbi Snickargården med en gryta kalops och det är en scen som gjort intryck på mig…
Nu har jag gjort min allra första Kalops efter Per Morbergs recept (med några små ändringar) och det blev riktigt gott…
Kalops – 4 portioner
600 g grytbitar av nötkött
2 gula lökar
3 morötter
5 dl vatten
1,5 msk kalvfond
10 kryddpepparkorn
2 lagerblad
ljust redningsmjöl
salt & vitpeppar
Gör så här
Skala och klyfta löken.
Skala och skiva morötterna.
Krydda grytbitarna med salt och vitpeppar och bryn dem väl i omgångar i smör i en stekpanna.
Lägg över dem i en stekgryta och tillsätt lök och morötter.
Häll över vatten och fond.
Låt koka upp och skumma.
Tillsätt kryddpeppar och lagerblad.
Sänk värmen och låt grytan koka på låg värme i minst 2 timmar. (Tillsätt mer vatten om det behövs)
Visp ner lite redningsmjöl i kalopsen och låt koka ytterligare 2-3 minuter.
Smaka av med salt och vitpeppar.
När kalopsen är klar ska köttet trilla isär.
Servera kalopsen med kokt potatis.
2 kommentarer
farmor
Nu har jag hittat mitt recept (Nigellas) på köttgryta, där man slippar momentet med att bryna köttet först utan ”slänger” allt i grytan med en gång och så in i ugnen:
6-8 personer
1 kg grytbitar av lamm
1 hel vitlök i klyftor
1 burk urkärnade svarta oliver
1 dl syltlök
½ dl bombay chutney
½ dl ketjap manis (söt soja)
4 msk kapris
2 tsk malen spiskummin
2tsk malen ingefära
7,5 dl rött vin (gärna fruktigt) eller kraftig buljong
Gör så här:
Sätt ugnen på 150gr:
Lägg allt i en gryta. Häll på vinet/buljong och rör om väl
Koka upp på spisen, lägg på lock och ställ i ugn i 2-3 tim el. tills lammet känns mycket mört
Red evt av såsen med lite Maizena och smaka av med salt och peppar.
Servera genast eller värm upp på spisen nästa dag. Enligt Nigella smaker grytan bäst dagen efter.
Kanske något att pröva en kulen hösthelg.
Hemma hos Andrea
Det lät spännande och smakrikt! Måste testas…