Bullar & muffins

Kanelbullar & Vaniljbullar

bullar

Kanelbullar & Vaniljbullar

Nu har min Kitchen Aid gått varm och det doftar bullar i hela huset, finns det någon ljuvligare doft än just nybakta bullar?! Vad mycket enklare det är att baka när man har en köksmaskin, fick ju en Kitchen Aid i födelsedagspresent och jag älskar den.

Jag gjorde både kanel och vaniljbullar och i några hade jag även i lite riven mandelmassa. Mängden fyllning i receptet nedan är anpassat för hela degen, men vill man göra både kanel & vaniljbullar är det bara att dela mängden fyllning och göra båda. Toppa bullarna med pärlsocker och mandelflarn.

bullarbullar

Bullar – ca 30 st

100 g smör

5 dl mjölk

25 g jäst

1,5 tsk hel kardemumma

1 dl strösocker

0,5 tsk salt

1 ägg

1 dl kessella 10%

13 dl vetemjöl, ev lite mer

 

Kanelfyllning 

150 g rumsvarmt smör

2 msk kanel

1 dl strösocker

(ev. riven mandelmassa)

 

…eller…

 

Vaniljfyllning

150 g rumsvarmt smör

1/2 dl vaniljsocker

1 dl strösocker

1 tsk äkta vaniljpulver

(ev. riven mandelmassa)

 

Pensling & Garnering

1 uppvispat ägg

pärlsocker

mandelflarn

 

Gör så här

Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken.

Rör ut jästen med vätskan i en bunke eller köksmaskin.

Stöt kardemumma i en mortel.

Tillsätt kardemumma, socker, salt, ägg, kessella och mjöl till vätskan.

Tillsätt mer mjöl om det behövs.

Arbeta degen tills den blir blank och fast.

Låt jäsa under bakduk minst 1 timme, gärna längre.

 

Sätt på ugnen på 225 grader.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.

Dela degen i 2 lika delar.

Kavla ut varje del till en rektangel.

Blanda fyllningen och bred på degen.

Riv över mandelmassa om man vill ha det.

Rulla ihop degen från långsidan, inte för hårt.

Skär varje rulle i 15 bitar.

Ställ bitarna med snittytan upp i en muffinsform på en bakplåt. (Använd gärna lite hårdare Amerikanska muffinsformar eller en muffinsplåt för att få högre bullar)

Jäs under bakduk ca 30 minuter.

Pensla bullarna med ägg, strö över pärlsocker och mandelflarn om man vill ha det.

Grädda i ugnen i ca 8-10 minuter. Tänk på att passa bullarna så dem inte bränns för det går snabbt.

 

5 Comments

  • farmor

    Smarrigt värre. Kommer ihåg när din pappa som barn ”knyckte” kanelbullar direkt från frysen och knaprade i sig direkt. Inga stora bullbak för min del numera. Men i morse bakade jag dina goda scones. Bantade ner receptet till en fjärdedel och njöt till morgonteet och tidningen med ost och marmelad. Smarrigt det med. Tack för goda recept och inspiration. Farmor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.