Jul,  JULRECEPT

Saffransbullar

saffrnasbullar

Saffransbullar

Första plåten saffransbullar för i år, lite tidigt kanske men ack så gott!!! Förra året bakade vi dessa saftiga saffransbullar med mandelmassa, pärlsocker och mandelflarn och självklart fick vår kära granne en påse med nygräddade saffransbullar. I förra veckan fick jag en liten beställning av grannen, då det var de godaste saffransbullar hon ätit, det är bra betyg…

saffransbullar

Saffransbullar med Mandelmassa – ca 30 st

100 g smör

5 dl mjölk

25 g jäst

1,5 tsk hel kardemumma

1 g saffran (2 pkt)

1 dl strösocker

0,5 tsk salt

1 ägg

1 dl kessella 10%

13 dl vetemjöl, ev lite mer

 

Fyllning

150 g rumsvarmt smör

1 dl strösocker

200 g riven mandelmass

 

Pensling & Garnering

1 uppvispat ägg

mandelflarn

pärlsocker

 

Gör så här

Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken.

Rör ut jästen med vätskan i en bunke eller köksmaskin.

Stöt kardemumma i en mortel.

Stöt saffran med lite av sockret i en mortel.

Tillsätt kardemumma, saffran, socker, salt, ägg, kessella och mjöl till vätskan.

Arbeta degen tills den blir blank och fast.

Låt jäsa under bakduk minst 1 timme, gärna längre.

 

Sätt på ugnen på 225 grader.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.

Dela degen i 2 lika delar.

Kavla ut varje del till en rektangel.

Bre ut smöret, strö över socker och mandelmassa.

Rulla ihop degen från långsidan, inte för hårt.

Skär varje rulle i 15 bitar.

Ställ bitarna med snittytan upp i en muffinform på en bakplåt. (använd gärna amerikanska muffinsformar eller muffinsplåt för att få höga bullar)

Jäs under bakduk ca 30 minuter.

Pensla bullarna med ägg, strö över mandel och pärlsocker.

Grädda i ugnen i ca 10 minuter. Tänk på att passa bullarna så dem inte bränns för det går snabbt.
 

6 kommentarer

  • farmor

    Happy din granne. Önskar jag också hade bott nästgårds så en påse med dina smarriga saffransbullar hade landat på mitt köksbord. Jag får nöja mig med hembagarens på torget. Kram från din farmor.

    • Hemma hos Andrea

      Ska jag vara helt ärlig tycker jag att dem godaste lussebullarna kommer från Pressbyrån, mums vad goda dem är…

  • farmor

    Det var det värsta jag har hört! Men tack för tipset. Det ska jag verkligen komma ihåg och pröva nu när vi börjar närma oss julen och det blir lite fler besök i stan. Lund eller Malmö. Här i vår lilla ”håla” finns ingen Pressbyrå med ”kaffe och bulle”.

    • Hemma hos Andrea

      Haha! Kanske inte dem bästa, men dem är bra goda 😉 Hade ett STORT sug på just pressbyråns lussebullar i slutet av min graviditet med Philip. Satt och tjuvåt lussebullar i bilen ute på parkeringen, hahaha!!!

  • Mikaela

    Hej Andrea

    Ville bara tacka för en bra blogg och lämna ett litet avtryck. Har snart läst din blogg i ett år men aldrig hälsat. Har provat flera av dina recept och hela familjen gillar dem

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.