Saffransgifflar med mandelmassa
Saffransgifflar med mandelmassa
Finns så otroligt många olika recept på saffransbullar och nu har jag nog ett vinnande recept. Bakade släta saffransbullar med rom förra året och dem var så goda och saftiga så jag använde mig av samma deg men gjorde saffransgifflar istället och fyllde dem med mandelmassa och gissa om dem var goda! Philips betyg var ”dem godaste bullarna i hela världen” och det måste ju betyda att dem var mer än godkända. Det är väldigt enkelt att göra gifflar, du kavlar ut degen och brer på fyllningen, sen skivar du degen i trekanter och rullar trekanten från den bredaste delen och inåt så har du en giffel. När det kommer till fyllningen så blandade jag smör, vaniljsocker, strösocker och riven mandelmassa sen toppade jag några av gifflarna med mandelflarn och några med pärlsocker.
Saffransgifflar med mandelmassa – ca 30 st
2 pkt saffran (á 0,5 g)
2 msk vit rom + 0,5 dl vit rom (romen kan även bytas ut mot vatten)
1 tsk råsocker + 2 dl råsocker
50 g jäst för söta degar
175 g rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm standardmjölk (röd mjölk)
0,5 tsk salt
1 msk stött kardemumma
14 dl vetemjöl special
mjöl till utbakning
1 ägg till pensling
Pärlsocker
Mandelflarn
Fyllning
200 g smör
2 msk socker
1 msk vaniljsocker
200 g mandelmassa, riven
Gör så här
Blanda 1 tsk råsocker med saffran i en mortel.
Lägg sen saffranet i ett glas med 2 msk rom (eller vatten) och rör om. Låt stå i 30 minuter.
Skär smöret i tärningar och låt bli rumsvarmt.
Smula jästen i en bunke eller bakmaskin.
Blanda med mjölk, smör, saffran, stött kardemumma och 0,5 dl rom eller 0,5 dl vatten.
Tillsätt socker, salt och mjöl.
Arbeta degen 15 minuter i bakmaskin eller 20 minuter för hand.
Låt degen jäsa under bakduk i 60 minuter.
Ta fram smöret till fyllningen och låt den bli mjuk. Blanda sedan alla ingredienser till fyllningen med en gaffel.
Ta upp degen och arbeta den på mjölat bord.
Knåda degen lätt och kavla ut till en rektangel och bre på mandelmassafyllningen.
Skär degen i trekanter och rulla gifflar. Börja rulla vid trekantens bredaste del och inåt så blir det en giffel.
Lägg gifflarna på bakpappersklädda plåtar.
Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla gifflarna med uppvispat ägg och toppa med pärlsocker eller mandelflarn.
Grädda bullarna längst ner i ugnen i 8-10 minuter.
4 kommentarer
johanna
Men mums!! I nya fina köket också! 😉 Invigningsbak?
Hemma hos Andrea
Dem var riktigt goda och det är ett riktigt bakkök 🙂 Vi får baka när du kommer hit nästa gång. Puss
Frida
Ska det bara vara råsocker i bullarna?
Hemma hos Andrea
Hej Frida.
Det är bara råsocker i bullarna ja. Kan verkligen rekommenderar dessa lussebullar, jättesaftiga och goda. Trevlig kväll/Andrea