Godaste Saffransbullarna
Godaste Saffransbullarna
I förra veckan var jag på ett litet café i Uppsala och åt den absolut godaste saffransbulle jag ätit i hela mitt liv, den var rund i formen, toppad med pärlsocker, fluffig och saftig, den var perfekt! Det finns så otroligt många olika sätt att göra saffransbullar på och jag hittade ett recept på 56kilo.se som jag tyckte lät spännande, innehöll vit rom och råsocker istället för strösocker…
Jag fick ju en Kitchen Aid i födelsedagspresent och det är riktigt roligt att baka när man har en bakmaskin, den gör allt jobb åt en och degen blir perfekt. Till Julafton bakade jag dessa runda saffransbullar med rom och det var med spänning vi igår provsmakade…..och resultatet var enigt – Godaste Saffransbullarna…
Godaste Saffransbullarna – ca 30 st
2 pkt saffran (á 0,5 g)
2 msk + 0,5 dl vit rom
2 dl råsocker
50 g jäst för söta degar
175 g rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm standardmjölk (röd mjölk)
0,5 tsk salt
1 msk stött kardemumma
14 dl vetemjöl special
mjöl till utbakning
1 ägg till pensling
Pärlsocker
Gör så här
Lägg saffranet i ett glas med 2 msk rom och rör om. Låt stå i 30 minuter.
Skär smöret i tärningar och låt bli rumsvarmt.
Smula jästen i en bunke eller bakmaskin.
Blanda med mjölk, smör, saffran, stött kardemumma och 0,5 dl rom.
Tillsätt socker, salt och mjöl.
Arbeta degen 15 minuter i bakmaskin eller 20 minuter för hand.
Låt degen jäsa under bakduk i 60 minuter.
Ta upp degen och arbeta den på mjölat bord.
Knåda degen lätt och forma runda bullar, ca 30 st.
Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar.
Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och toppa med pärlsocker.
Grädda bullarna längst ner i ugnen i 8-10 minuter.