Knäck med Polkagris
Knäck med Polkagris
Knäcken är viktigast av allt julgodis tycker jag och man kan variera smaksättningen i det oändliga, här är en variant med polkagris. För att smaksätta denna knäck blandar man i krossade polkagrisar och några droppar pepparmyntsolja som bla finns att köpa på Apoteket.
Ju längre man kokar knäcksmet ju hårdare knäck får man så vill man ha karameller låter man knäcken koka lite längre, men var försiktig så inte knäcken bränns vid bara. Gör kulprovet under tiden knäcken kokar för att få den konsistens du önskar.
2 dl sirap
2 dl strösocker
2 dl grädde
1 msk smör
1 dl polkagrisar
ca 5 droppar pepparmyntsolja
Gör så här
Ställ ut knäckformar på en plåt.
Krossa polkagrisarna i en mortel, spara lite till dekoration.
Häll grädde, sirap och socker i en kastrull.
Sätt på medelstark värme och låt koka upp.
Rör om med en träsked ofta.
Sänk värmen så att knäcken inte bubblar för häftigt.
När knäcken kokat i 20 minuter så gör du ett kulprov.
Kulprov – Droppa lite knäck i ett glas med kallt vatten. Ta upp droppen och rulla den mellan fingrarna. Det ska gå att forma till en kula som är lite seg när du tuggar på den. Fortsätt prova med några minuters mellanrum tills du har den perfekta knäcken.
Ställ av kastrullen från värmen när knäcken är lagom seg och rör ner en matsked smör, polkakrosset och pepparmyntsolja.
Häll knäcken i en kanna med pip och fyll formarna.
Fördela polkakross ovanpå knäcken.