Julbak & julgodis

Knäck med Polkagris

polka suddigpolka suddig

Knäck med Polkagris

Knäcken är viktigast av allt julgodis tycker jag och man kan variera smaksättningen i det oändliga, här är en variant med polkagris. För att smaksätta denna knäck blandar man i krossade polkagrisar och några droppar pepparmyntsolja som bla finns att köpa på Apoteket.

Ju längre man kokar knäcksmet ju hårdare knäck får man så vill man ha karameller låter man knäcken koka lite längre, men var försiktig så inte knäcken bränns vid bara. Gör kulprovet under tiden knäcken kokar för att få den konsistens du önskar.

polkaKnäck med Polkagris

2 dl sirap

2 dl strösocker

2 dl grädde

1 msk smör

1 dl polkagrisar

ca 5 droppar pepparmyntsolja

 

Gör så här

Ställ ut knäckformar på en plåt.

Krossa polkagrisarna i en mortel, spara lite till dekoration.

Häll grädde, sirap och socker i en kastrull.

Sätt på medelstark värme och låt koka upp.

Rör om med en träsked ofta.

Sänk värmen så att knäcken inte bubblar för häftigt.

När knäcken kokat i 20 minuter så gör du ett kulprov.

Kulprov – Droppa lite knäck i ett glas med kallt vatten. Ta upp droppen och rulla den mellan fingrarna. Det ska gå att forma till en kula som är lite seg när du tuggar på den. Fortsätt prova med några minuters mellanrum tills du har den perfekta knäcken.

Ställ av kastrullen från värmen när knäcken är lagom seg och rör ner en matsked smör, polkakrosset och pepparmyntsolja.

Häll knäcken i en kanna med pip och fyll formarna.

Fördela polkakross ovanpå knäcken.

polka klar

polka klar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.