EFTERRÄTTER

Tigerkaka

tigerkaka

Tigerkaka

Philip tyckte att vi kunde baka en kaka idag så att dem kunde få smaka på smeten, haha! En tigerkaka fick det bli, en marmorerad sockerkaka med smak av vanilj och choklad. Gissa om barnen var glada när dem fick två olika smetar att smaka på. Visst känns det somrigt, sockerkaka med lättvispad grädde och färska jordgubbar.

tigerkaka

Tigerkaka

75 g smör

1,5 dl mjölk

3 dl strösocker

3 ägg

3 tsk vaniljsocker

4,5 dl vetemjöl

1,5 tsk bakpulver

3 msk kakao

smör och ströbröd till formen

 

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.

Smörj och bröa en form, gärna med avtagbar kant.

Smält smöret i en kastrull på svag värme.

Häll i mjölken och värm tills vätskan är fingervarm.

Knäck äggen i en bunke.

Häll i socker och vispa med elvisp till en fluffig smet.

Häll i den fingervarma mjölken.

Blanda i vaniljsocker.

Blanda bakpulver och vetemjöl i en bunke.

Rör försiktigt ner mjölet i smeten. Vispa inte.

Blanda försiktigt kakaon med 1/3 av smeten i en separat bunke. Vispa inte.

Häll den ljusa vaniljsmeten i den bröade formen.

Häll sedan på chokladsmeten och gör mönster i smeten med en slickepott.

Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 40 minuter.

Känn med baksticka om kakan är klar, är stickan torr är kakan färdig.

 

 

2 kommentarer

  • farmor

    Det är så mumsigt med alla fina kakor och godis du presenterer här. Jag måste bara få tipsa om en lite ovanlig topping till vaniljcupcakes, som jag hittade här om dagen, när jag bläddrade i en broschur från Fågel & Vilt AB:
    2 dl florsocker
    2 dl jordnötssmör
    50 g smör
    1 tsk vaniljsocker
    0,5 dl vispgrädde
    Vispa alla ingredienser utom vispgrädden till en jämn, fluffig crème. Rör i grädden och vispa lite till.
    Jag faller för alla recept med jordnötssmör – galet gott.

    • Hemma hos Andrea

      Det lät ju gott, jag är också en sucker för jordnötssmör, så pass så jag faktiskt inte kan ha det hemma för jag går runt med en tsk i högsta hugg tills burken är tom!

      Vi var på bröllop förra helgen och fick dem sötaste små cupcakes med vaniljfrosting till dessert och jag blev så sugen på att baka egna så kanske ska slå till och göra två olika frostings.

      Kram kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.