Foccacia med rosmarin & havssalt
Foccacia med rosmarin & havssalt
Det är så gott att servera nybakat foccacia till pasta eller sallad och det är väldigt enkelt att göra. Man kan smaksätta brödet med havssalt, rosmarin, oliver, fetaost eller soltorkade tomater. När man äter på restaurang i Spanien blir man ofta serverad oliver och ett gott bröd innan maten serveras som man doppar i olivolja med havssalt, så gott!
Focaccia med Rosmarin & Flingsalt
25 g jäst (1/2 paket)
3 dl vatten
0,5 dl olivolja
2 tsk salt
7-9 dl vetemjöl
Smaksättning
olivolja
flingsalt
1-2 msk hackad färsk rosmarin
Fler smaksättningar
oliver utan kärnor
soltorkade tomater
fetaost
Gör så här
Smula jästen i en bunke.
Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader.
Häll lite av vattnet i bunken och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt resten av vattnet, olivolja och salt.
Blanda i det mesta av mjölet, lite i taget och arbeta degen smidig.
Tillsätt mer mjöl om det behövs.
Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och kavla ut den till en rektangel, ca 2 cm tjock.
Lägg över degen på en plåt täckt med bakplåtspapper.
Låt jäsa i 40 minuter under oljad plastfolie. (pensla olivolja på plastfolie och lägg över brödet)
Sätt ugnen på 225 grader.
Ta bort plasten och pensla försiktigt brödet med olivolja.
Strö över flingsalt och hackad rosmarin.
Om du smaksätter brödet med tex oliver eller fetaost gör små fördjupningar med fingret jämnt fördelat över brödet innan du penslar det med olivolja och tryck ner smaksättningen i fördjupningarna.
Grädda i 15-20 minuter eller tills brödet fått en gyllenbrun färg.
Låt svalna på galler.