Marängtårta med vaniljsmörkräm
I helgen hade vi släktkalas och jag fick äran att göra tårtan i år. Det blev en härlig marängtårta! I marängbottnarna är det rice krispies, den är seg och krispig och man anar lite kolasmak. Tårtan är fylld med en len vaniljsmörkräm och fluffig vispgrädde och dekorerad med färska jordgubbar, hallon och blåbär samt citronmeliss. Man kan även pudra över lite florsocker på bären. En fantastiskt vacker och god tårta som uppskattades av både barn och vuxna. Hela tårtan gick åt och jag tror alla backade och tog om.
Tårtan skulle räcka till 21 personer och jag ville ha så mycket som möjligt förberett. Jag gjorde klart marängerna och vaniljsmörkrämen dagen innan kalaset så det enda jag behövde göra var att bygga ihop tårtan innan servering. Marängerna lindade jag in i ugnsfolie och förvarade i rumstemperatur och smörkrämen lade jag i en burk med lock och förvarade i kylen. Denna tårta är faktiskt väldigt enkel att göra, tar lite tid att grädda marängerna men dem sköter ju sig själva i ugnen och under tiden hinner man göra klart vaniljsmörkrämen. En perfekt tårta när man är många och skönt att kunna förbereda så mycket dagen innan.
Marängtårta med vaniljsmörkräm – ca 20 portioner
Marängbotten – 2 st
8 äggvitor
4 dl socker
8 dl rice krispies från Kellogs (finns vid flinghyllan)
Gör så här
Sätt ugnen på 125 grader.
Täck en plåt med bakplåtspapper.
Börja med första marängbotten och till en marängbotten behövs det 4 äggvitor och 2 dl socker samt 4 dl rice krispies.
Fördela äggvitan och äggulan i två olika skålar (spara gulan till vaniljkrämen).
Vispa ihop äggvitor och socker med en elvisp. Det ska bli ett hårt skum, som sitter fast i bunken även om du vänder upp och ned på den.
Rör försiktigt ner rice krispies i smeten.
Bre ut marängsmeten på plåten.
Grädda mitt i ugnen i ca 1,5 timme.
Ta ut marängen och låt svalna.
Gör nu en marängbotten till på samma sätt.
Vaniljkräm
8 äggulor
2 dl socker
2 msk vetemjöl
4 dl vispgrädde
200 g smör
4 tsk vaniljsocker
Gör så här
Blanda äggula, socker, smör, grädde och vaniljsocker i en kastrull.
När smöret smält och det blivit en jämn smet sikta ner vetemjölet för att undvika klumpar.
Låt sjuda på svag värme tills den tjocknar.
Låt vaniljkrämen svalna och stelna i kylen.
Topping
5 dl vispgrädde
Färska jordgubbar, 2-3 frp
Hallon, 3 frp
Blåbär, ca 5 dl
Citronmeliss.
Gör tårtan
Lägg en marängbotten på en plåt eller fat.
Bre vaniljsmörkrämen på marängen.
Bre hälften av den vispade grädden ovanpå vaniljsmörkrämen och lägg på den andra marängbottnen.
Toppa med resten av den vispade grädden, bär och citronmeliss.
5 kommentarer
Louise
Hej!
Jag ska baka en tårta till midsommarafton och funderar på denna 🙂 en fråga bara, saknar man inte en sockerkaksbotten? / Louise
Hemma hos Andrea
Hej Louise. Nej det tycker jag inte, den är jättegod och har varit väldigt uppskattad bör jag bjudit på den. Den är både söt och fräsch, krispig, seg, krämig och gräddig 🙂 Glad midsommar
Ann-Britt Freij
Kan man göra hela tårtan färdig på dagen om man skall ha den senare på kvällen? Blir inte marängen mjuk då?
matilda forsberg
Kan man inte göra båda bottnarna samtidigt i ugnen?:)
Hemma hos Andrea
Hej. Jo visst kan man det. Lycka till med tårtbaket/Andrea