Potatis & rotfrukter

Majs och potatissoppa med baconströssel

majs och potatissoppa med baconströssel

Vilket höstväder september hittills bjuder på och vad passar då bättre än en värmande soppa! Detta är en krämig majs och potatissoppa med baconströssel. Jag har en tendens att överkrydda och just chiliflakes tycker jag oftast ger alldeles för mycket hetta. Nu blandade jag i 1/2 tsk chiliflakes och det var gränsfall enligt mina smaklökar. Det brände inte men det hade kunnat vara lite mindre, det är självklart en smaksak men är du precis som jag lite känslig för stark mat skulle jag ha i mindre chili eller kanske rent av hoppa över den helt. Däremot skulle jag inte hoppa över det knaperstekta baconet eller de krispiga ärtskotten då det ger en perfekt brytning till den krämiga soppan.

majs och potatissoppa med baconströssel

Majs och potatissoppa med baconströssel – 2 port

3 små burkar majs (á 140 g)

1 liten gul lök

1 vitlöksklyfta

1 potatis

1/4 purjolök

5 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning

2 dl grädde

salt

svartpeppar

ev chiliflakes (jag hade 1/2 tsk och det var på gränsen till lite starkt)

smör att steka i

1/2 pkt bacon

ärtskott

 

Gör så här

Skala och hacka lök och vitlök.

Skala och tärna potatisen.

Skölj och skiva purjolöken i slantar.

Smält smör i en kastrull och fräs allt utan att det får färg.

Häll av vattnet från majsen.

Lägg ca 1 dl majs åt sidan och fräs resten några minuter tillsammans med potatis och lök.

Häll på vatten och smula ner buljongtärningen.

Tillsätt grädde och ev chiliflakes.

Låt sjuda ca 15 minuter.

Mixa soppan slät med en stavmixer.

Smaka av med salt och svartpeppar.

Skiva baconet i små bitar och stek det knaprigt.

Lägg baconet på hushållspapper för att fettet ska rinna av.

Häll upp soppan i skålar och toppa med bacon, majskorn och ärtskott.

 

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.