Farmors Pepparkakor
Farmors Pepparkakor
Fick min farmors recept på pepparkakor och jag är så glad att jag gav pepparkaksbaket en sista chans för dem var verkligen så goda. Man blandar alla ingredienser till en deg och låter degen vila i kylen över natten sen skär man tunna skivor och lägger på en bakplåt med bakplåtspapper och gräddar i ugnen i 6-8 minuter…
Degen föll isär lite när jag skar pepparkakorna så jag fick trycka till dem lite på plåten så att dem blev tunna och fina. Att dem ser väldigt olika ut i formen gör ingenting, utan förstärker bara känslan av hembakat…
Farmors Pepparkakor – ca 50 st
100 g smör
1 dl ljust muscovadosocker
½ dl ljus sirap
25 g finhackad mandel (ca 1/2 dl)
1 msk kanel
1 msk ingefära
½ tsk bikarbonat
½ msk malda nejlikor
1 msk kardemumma
3 dl vetemjöl
Gör så här
Rör smör och socker poröst.
Blanda ner sirap, kryddor och mandel.
Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en smidig deg.
Dela degen i två bitar och rulla till avlånga rullar.
Linda in i plastfolie och låt vila i kylskåp över natten.
Skär rullarna i tunna skivor och lägg på bakpappersklädd plåt.
Sätt ugnen på 175 grader.
Grädda pepparkakorna mitt i ugnen i 6-8 min.
Ta ut och låt svalna.
8 kommentarer
Johanna
Mums! Längtar tills jag får smaka dom nästa vecka! 😀
Hemma hos Andrea
Frågan är om det finns några kvar då 😉
Puss puss
farmor
That´s my girl!!
Hemma hos Andrea
Tack för receptet, riktigt goda…
Malin
Ser ljuvligt goda ut! Undrar om man kan byta ut muscovadon mot strösocker? Har inte sånt hemma och jag bara måste göra en omgång nu 😉
Trevlig kväll!
Hemma hos Andrea
Åhh vågar inte svara på det, det går säkert men kan tänka mig att det blir bättre med muscovadosocker, dels för färgen och kanske knaprigheten. Du får testa med strösocker och berätta hur dem blev 😉
Lycka till, väntar med spänning…
Sanna
Ett tips är att hyvla degen med osthyvel och sen bryta längderna i så långa kakor du vill ha. Jag tycker det är mycket lättare än att skära med kniven.
Hemma hos Andrea
Det var ett bra tips, ska jag testa nästa gång 🙂
//Andrea