EFTERRÄTTER

Toscakaka

toscakaka

Toscakaka

Min mamma gjorde ofta toscakaka när vi var små och det är ju så gott. Jag tror mamma gjorde toscasmeten med sirap men jag hade slut på det så jag använde flytande honung istället, blev väldigt gott det med. Älskar den knäckiga och sega ytan…

toscakakaToscakaka

Sockerkakan

150 g smör

2 dl strösocker

2 ägg

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1/2 dl vatten

 

Toscasmet

200 g blandade nötter, tex mandel, hasselnötter och valnötter

100 g smör

1 dl strösocker

1/2 dl flytande honung

2 msk vetemjöl

 

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.

Smörj och bröa en form eller en liten långpanna, ca 20 x 30 cm.

Rör smör och socker pösigt.

Tillsätt äggen, ett i taget.

Blanda mjöl och bakpulver i en skål och blanda ner i smeten.

Häll i vätskan.

Häll smeten i formen och grädda kakan längst ner i ugnen.

Grädda kakan i ca 20 minuter.

Börja med toscasmeten.

Skålla och skala mandeln.

Rosta hasselnötter och valnötter i en torr stekpanna tills skalen börjar lossna.

Gnid av så mycket som möjligt av skalen i en handduk.

Hacka nötterna något.

Smält smöret tillsammans med strösocker och honung.

Tillsätt vetemjöl och nötter.

Låt sjuda ihop i ca 1 minut.

Fördela smeten ovanpå kakan.

Sätt in kakan på den övre delen av ugnen och grädda ytterligare 15-20 minuter.

Låt kakan svalna.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.