Kanelbullar & Vaniljbullar
Kanelbullar & Vaniljbullar
Nu har min Kitchen Aid gått varm och det doftar bullar i hela huset, finns det någon ljuvligare doft än just nybakta bullar?! Vad mycket enklare det är att baka när man har en köksmaskin, fick ju en Kitchen Aid i födelsedagspresent och jag älskar den.
Jag gjorde både kanel och vaniljbullar och i några hade jag även i lite riven mandelmassa. Mängden fyllning i receptet nedan är anpassat för hela degen, men vill man göra både kanel & vaniljbullar är det bara att dela mängden fyllning och göra båda. Toppa bullarna med pärlsocker och mandelflarn.
Bullar – ca 30 st
100 g smör
5 dl mjölk
25 g jäst
1,5 tsk hel kardemumma
1 dl strösocker
0,5 tsk salt
1 ägg
1 dl kessella 10%
13 dl vetemjöl, ev lite mer
Kanelfyllning
150 g rumsvarmt smör
2 msk kanel
1 dl strösocker
(ev. riven mandelmassa)
…eller…
Vaniljfyllning
150 g rumsvarmt smör
1/2 dl vaniljsocker
1 dl strösocker
1 tsk äkta vaniljpulver
(ev. riven mandelmassa)
Pensling & Garnering
1 uppvispat ägg
pärlsocker
mandelflarn
Gör så här
Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken.
Rör ut jästen med vätskan i en bunke eller köksmaskin.
Stöt kardemumma i en mortel.
Tillsätt kardemumma, socker, salt, ägg, kessella och mjöl till vätskan.
Tillsätt mer mjöl om det behövs.
Arbeta degen tills den blir blank och fast.
Låt jäsa under bakduk minst 1 timme, gärna längre.
Sätt på ugnen på 225 grader.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.
Dela degen i 2 lika delar.
Kavla ut varje del till en rektangel.
Blanda fyllningen och bred på degen.
Riv över mandelmassa om man vill ha det.
Rulla ihop degen från långsidan, inte för hårt.
Skär varje rulle i 15 bitar.
Ställ bitarna med snittytan upp i en muffinsform på en bakplåt. (Använd gärna lite hårdare Amerikanska muffinsformar eller en muffinsplåt för att få högre bullar)
Jäs under bakduk ca 30 minuter.
Pensla bullarna med ägg, strö över pärlsocker och mandelflarn om man vill ha det.
Grädda i ugnen i ca 8-10 minuter. Tänk på att passa bullarna så dem inte bränns för det går snabbt.
5 kommentarer
farmor
Smarrigt värre. Kommer ihåg när din pappa som barn ”knyckte” kanelbullar direkt från frysen och knaprade i sig direkt. Inga stora bullbak för min del numera. Men i morse bakade jag dina goda scones. Bantade ner receptet till en fjärdedel och njöt till morgonteet och tidningen med ost och marmelad. Smarrigt det med. Tack för goda recept och inspiration. Farmor.
Hemma hos Andrea
Åhh vad gott, scones med ost är så smaskigt! Ha en härlig helg. Kram kram
Bakom dörr nr. 11
Oj så mycket gott det var här inne. Måste kika mer..
Ha en skön kväll. Kram Pia
Hemma hos Andrea
Vad roligt att höra 🙂 Önskar dig detsamma.
Kram Andrea
Karro
Åhhh gud så gott 🙂 Vaniljbullar är min melodi MUMS!!