Lasagne
Lasagne är ganska svårt att lyckas med tycker jag, antingen bränner man vid den eller så är pastan inte ordentligt genomkokt men nu har jag lyckats två gånger med detta recept och tipsen för en lyckad lasagne är mycket sås och ugnsfolie. Bechamelsås är inte så svårt att göra själv, men Knorrs färdiga Bechamelsås är jättegod och det blir ett moment mindre i matlagningen, lite får man fuska. Toppade lasagnen med tunna skivor mozzarella och serverade med en krispig grönsallad, så gott och lasagne är en rätt som gör sig lika bra till vardags som till helg…
Lasagne 4-6 portioner
400 g köttfärs
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
400 g krossade tomater
400 g passerade tomater
1 köttbuljongtärning
2 msk tomatpuré
salt & svartpeppar
ca 3 tsk torkade örter (timjan, oregano & basilika)
En nypa paprikapulver
Lite kött & grillkrydda
1 förp Bechamelsås
1 mozzarella á 125 g
Smör att steka i och smörja ugnsform
8-12 lasagneplattor
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Stek köttfärsen i en stekpanna.
Tillsätt hackad lök och pressad vitlök.
Tillsätt kryddor, buljongtärning och tomatpuré.
Häll över krossade och passerade tomater.
Låt puttra en stund.
Smaka av och tillsätt ytterligare kryddor om det behövs.
Smörj en ugnsform.
Värm på bechamelsåsen i en kastrull.
Smöra en ugnsform.
Häll lite köttfärs i botten på formen och varva sen pastaplattor, köttfärs och bechamelsås.
Täck över formen med ugnsfolie och grädda mitt i ugnen i ca 45 minuter.
Ta ut lasagnen och lägg över tunna skivor med mozzarella och grädda ytterligare 10 minuter, men utan folien.
Servera med en grönsallad.
Obs! Det är viktigt att avsluta med bechamelsås och att täcka lasagneplattorna ordentligt med sås för att de inte ska bli hårda. Välj hellre färre lasagneplattor om det inte får plats för lägger man plattorna över varandra är risken att de inte blir genomkokta och då blir plattorna hårda.