Julbak & julgodis

Saffransbullar med Mandelmassa

Saffransbullar med Mandelmassa

Var på Ikea i förra veckan och skulle köpa deras frysta saffransbullar men dem var slut!!! Så det var bara att åka och köpa saffran och leta upp ett recept i lådan och det blev saffransbullar med mandelmassa och mandel. Jag undviker helst bakning med degar som ska jäsa men nu kom jag inte undan.

Jag blandade degen på morgonen så fick den stå och jäsa under förmiddagen medan vi var ute och lekte i snön och sen gjorde jag och Philip bullarna när Isabelle låg och sov. Han tycker det är jätteroligt att vara med i köket och baka, laga mat och diska, jättemysigt…

Känner ni precis som jag att det är lite bökigt med bullbak så kan jag rekommendera dessa goda saffransmuffins istället.

Saffransbullar med Mandelmassa – ca 30 st

100 g smör

5 dl mjölk

25 g jäst

1,5 tsk hel kardemumma

1 g saffran (2 pkt)

1 dl strösocker

0,5 tsk salt

1 ägg

12 dl vetemjöl, ev lite mer

 

Fyllning

150 g rumsvarmt smör

1 dl strösocker

200 g riven mandelmass

 

Pensling & Garnering

1 uppvispat ägg

1 dl hackade mandlar

1 dl pärlsocker

 

Gör så här

Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken.

Rör ut jästen med vätskan i en bunke eller köksmaskin.

Stöt kardemumma i en mortel.

Tillsätt kardemumma, saffran, socker, salt, ägg och ca 1 liter mjöl.

Arbeta degen tills den blir blank, den ska vara ganska lös.

Låt jäsa under bakduk minst 1 timme, gärna längre.

Sätt på ugnen på 225 grader.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt med resten av mjölet.

Dela degen i 2 lika delar.

Kavla ut varje del till en rektangel.

Bre ut smöret, strö över socker och mandelmassa.

Rulla ihop degen från långsidan, inte för hårt.

Skär varje rulle i 15 bitar.

Ställ bitarna med snittytan upp i en muffinform på en bakplåt.

Jäs under bakduk ca 30 minuter.

Pensla bullarna med ägg, strö över mandel och pärlsocker.

Grädda i ugnen i ca 10 minuter. Tänk på att passa bullarna så dem inte bränns för det går snabbt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.