Frukostbröd & pålägg

Rosenbullar

rosenbullar

Rosenbullar

Vi vaknade tidigt idag, så jag gav mig på lite brödbak!? Det är ju faktiskt inte så jobbigt att göra en deg men största anledningen att jag egentligen helst undviker det är för att det tar sån tid, dels att göra degen och sen ska det jäsa plus att jag förknippar det med misslyckande för mina kanelbullar blir alltid torra och tråkiga, men övning ger färdighet eller hur! I vilket fall så blev det rosenbullar med vallmofrö till frukost idag.

Doften som sprider sig i huset medan bullarna gräddas i ugnen påminner mig om när jag var liten och mamma bakade limpa på helgen, det var inte varje helg men ibland. När man vaknade möttes man av doften till nybakat bröd och det serverades så där ljummet och färskt, så där så det fortfarande ryker lite om det, smöret smälter och osten blir mjuk, mmmmm! Och visst symboliserar väl nybakat bröd helg och mys…

rosenbullar

Rosenbullar – 30 st

50 g smör

5 dl mjölk

1 pkt jäst (50 g)

1 tsk salt

12-13 dl vetemjöl

Pensling

1 ägg

vallmofrö

 

Gör så här

Smält smöret i en kastrull på svag värme.

Häll i mjölken och värm tills vätskan är fingervarm.

Smula jästen i en stor bunke.

Häll i lite av mjölkblandningen och rör ut jästen.

Tillsätt resten av mjölken, saltet och det mesta av mjölet.

Arbeta ihop till en blank och slät deg.

Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i tre lika delar.

Rulla varje del till en knubbig längd och dela i tio bitar.

Rulla varje bit till en boll och lägg på en bakplåt med bakplåtspapper.

Klipp ett kryss högst upp på varje bulle.

Låt bullarna jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk.

Sätt ugnen på 225 grader.

Knäck ägget i en kopp och vispa ordentligt med en gaffel.

Pensla bullarna med ägg och strö över vallmofrön.

Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.

Låt svalna på galler utan bakduk.

2 Comments

  • farmor

    A´propos torra kanelbullar: En ”tv-guru” – minns inte vilken kock – förklarade just det fenomen med att det viktigaste i bullbaket var att alla ingredienser hade samma temperatur. Han använde tydligen torrjäst och rumsvarmt smör och mjölk. Pröva kan man ju alltid.

    • Hemma hos Andrea

      Tack för tipset, det ska jag testa nästa gång jag ger mig på brödbak. Det kanske är det som är hemligheten bakom dem perfekta bullarna…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.