EFTERRÄTTER

Äppelpaj

äppelpaj

Äppelpaj

Det finns många olika varianter på äppelpaj och oftast gör jag smuldegspaj, tycker det är så otroligt gott. Den här äppelpajen kommer från Per Morbergs kokbok ”Morberg lagar Husmanskost” och den är också väldigt god…

Äppelpaj är en enkel dessert som barnen kan vara med och hjälpa till med alla moment, platta till pajdeg, lägga ut äppelskivor, blanda kanel med strösocker och strö över äpplena…

Servera Äppelpajen med glass eller vaniljsås.

äppelpaj

Äppelpaj – ca 6 portioner

Pajdeg

3 dl vetemjöl

150 g kallt smör

2 msk kallt vatten

 

Fyllning

3-4 äpplen

2-3 msk strösocker

1 tsk kanel

25 g kallt smör

 

Gör så här

Lägg mjöl och smör i en matberedare och mixa till en smulig massa. (Går även bra med elvisp)

Tillsätt vatten och blanda snabbt ihop till en deg.

Tryck ut degen i en pajform, 24 cm i diameter, med löstagbar kant.

Låt stå i kylen i 30 minuter.

Picka botten med en gaffel.

Sätt ugnen på 225 grader.

Skala, kärna och skiva äpplena.

Lägg äpplena i formen.

Blanda socker och kanel och strö över äpplena.

Hyvla över smöret.

Grädda pajen mitt i ugnen i ca 20 minuter.

Servera med vaniljglass eller vaniljsås.

3 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.