FISK OCH SKALDJUR

Laxgratäng

lax

Laxgratäng

Vi har en period framför oss nu med mycket sjukdomar och det är inte så mycket att göra åt. Är hemma med en liten sjukling idag, förkylning och feber och ingenting verkar smaka och aptiten är absolut inte på topp, vilket är fullt förståligt. Vi hade en laxfilé i frysen så till lunch slängde jag ihop en liten laxgratäng till oss två och det är första gången på flera dagar som lilla fröken äter ordentligt och det var verkligen jättegott…

Detta recept är alltså anpassat för 1 person, eller 1 vuxen och en liten sjukling…

laxLaxgratäng – 1 portion

1 laxfilé

2-3 potatisar

1 vitlöksklyfta

ca 1 dl matlagningsgrädde

ca 1 dl mjölk

1 tsk fransk senap

2 msk fryst dill

salt

svartpeppar

en nypa malen muskotnöt

 

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader.

Skiva potatisen tunt.

Fyll en kastrull med vatten, tillsätt salt och låt koka upp.

Skiva laxen i kuber och lägg ner i kastrullen.

Låt koka på svag värme i 5 minuter.

Häll av vattnet.

Smörj en ugnsform med smör.

Finhacka vitlöken och lägg i ugnsformen.

Fördela hälften av potatisen ovanpå vitlöken.

Smula laxen över potatisen och avsluta med resten av potatisen.

Blanda grädde, mjölk, dill, senap, salt, peppar och muskotnöt i en skål.

Häll såsen över gratängen.

Täck gratängen med ugnsfolie.

Tillaga mitt i ugnen i ca 40 minuter.

När det återstår ca 10 minuter, ta av folien så att potatisen får en gyllen färg.

Känn med en sticka, när potatisen är mjuk är gratängen klar.

Servera med ärtor och rivna morötter.

 

 

4 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.