Laxgratäng
Laxgratäng
Vi har en period framför oss nu med mycket sjukdomar och det är inte så mycket att göra åt. Är hemma med en liten sjukling idag, förkylning och feber och ingenting verkar smaka och aptiten är absolut inte på topp, vilket är fullt förståligt. Vi hade en laxfilé i frysen så till lunch slängde jag ihop en liten laxgratäng till oss två och det är första gången på flera dagar som lilla fröken äter ordentligt och det var verkligen jättegott…
Detta recept är alltså anpassat för 1 person, eller 1 vuxen och en liten sjukling…
1 laxfilé
2-3 potatisar
1 vitlöksklyfta
ca 1 dl matlagningsgrädde
ca 1 dl mjölk
1 tsk fransk senap
2 msk fryst dill
salt
svartpeppar
en nypa malen muskotnöt
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Skiva potatisen tunt.
Fyll en kastrull med vatten, tillsätt salt och låt koka upp.
Skiva laxen i kuber och lägg ner i kastrullen.
Låt koka på svag värme i 5 minuter.
Häll av vattnet.
Smörj en ugnsform med smör.
Finhacka vitlöken och lägg i ugnsformen.
Fördela hälften av potatisen ovanpå vitlöken.
Smula laxen över potatisen och avsluta med resten av potatisen.
Blanda grädde, mjölk, dill, senap, salt, peppar och muskotnöt i en skål.
Häll såsen över gratängen.
Täck gratängen med ugnsfolie.
Tillaga mitt i ugnen i ca 40 minuter.
När det återstår ca 10 minuter, ta av folien så att potatisen får en gyllen färg.
Känn med en sticka, när potatisen är mjuk är gratängen klar.
Servera med ärtor och rivna morötter.
4 kommentarer
✫ Fru Eriksson
– Älskar lax så detta ska lagas 🙂
Riktigt läcker upplagt & fint foto!
/Kram
Hemma hos Andrea
Tack snälla, vad glad jag blir av din feedback 🙂
Jag älskar också lax, godaste fisken…
Trevlig kväll//Andrea
Elinor
Ser supergott ut!! Ska testa redan i helgen.
Bra att du kommer med matinspiration när man knappt
idéerna tryter här.. 🙂
Hoppas barnen har frisknat till!
Vi hörs säkerligen i morgon 🙂
Hemma hos Andrea
Men heeeej!!! 🙂
Det var väldigt gott och så enkelt. Nu är barnen friska och jag är på banan igen 😉 Massa kramar till dig