Kött

Sjömansbiff

sjömansbiff

Sjömansbiff

Det är så gott med grytor och långkok och ju längre köttet får ligga och puttra desto mörare blir det. Denna gryta tillagade jag i söndags och det är första gången jag gör sjömansbiff och receptet kommer från Per Morbergs kokbok. Jag hade i lite mer vätska än vad receptet angav då potatisen och köttet inte blev helt täckt. Grytan fick stå och puttra i ca 3 timmar och köttet verkligen föll isär, så otroligt gott…

Finns det något bättre än en söndagsgryta som får stå och puttra på spisen hela dagen medan man pysslar och umgås med familjen. Även fast det är väldigt mörkt och ruggigt denna årstid så är den samtidigt väldigt mysig…

sjömansbiffSjömansbiff – 4 portioner

500 g nötstek av fransyska

10 potatisar

2 gula lökar

smör att steka i

salt

vitpeppar

1 flaska öl, 33 cl (gärna ljus lager)

1 köttbuljongtärning

ca 4-5 dl vatten (häll på så mycket vatten så allt i grytan är täckt)

2 lagerblad

hackad persilja

 

Gör så här

Putsa köttet och skär i tunna skivor.

Banka ut köttet med hjälp av en köttklubba. (eller handflatan)

Skala potatisen och halvera dem.

Skala och skiva löken tunt.

Bryn löken i lite smör i en stekpanna. Ta upp den och lägg åt sidan.

Lägg i mer smör i stekpannan och bryn köttet på båda sidorna.

Krydda med salt och vitpeppar.

Häll öl, vatten och buljongtärningen i stekpannan. Koka upp och vispa ur pannan, sila sedan skyn.

Varva potatis, kött och lök i en stekgryta. Underst och överst ska det vara potatis.

Häll på vätskan, tillsätt lagerbladen och lägg på lock.

Låt koka på svag värme på spisen i 2-3 timmar tills köttet är riktigt mört och faller sönder. Ju längre grytan får koka desto mörare blir köttet.

Garnera med färsk persilja.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.