Timjan och citronlax
Det är verkligen skillnad på färsk lax och frysta portionsbitar och oftast är det faktiskt billigare att köpa den färska. Passa på när det är extrapris och frys in. Lax är väldigt enkelt att tillaga och man kan variera smaksättningen med olika kryddor och örter. Denna lax är tillagad i ugnen och smaksatt med salt, svartpeppar, citron och färsk timjan. Till laxen åt vi den vitlöksfrästa broccolin med chili och rostade solroskärnor jag tipsade om här om dagen och en kall sås av cremefraiche, riven pepparrot och en nypa salt.
Timjan och citronlax – 2 portioner
ca 500 g laxfilé i bit (med skinnet kvar)
ca 1/2 dl finhackad timjan
rivet skal från 1/2 citron
saften från 1/2 citron
olivolja
salt & svartpeppar
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär ett rutmönster på ovansidan av laxen. Inte ända ner till skinnet utan bara på ytan.
Salta och peppra.
Hetta upp olivolja i en stekpanna och bryn den rutade sidan av laxen någon minut så den får lite färg.
Lägg laxen i en ugnsform och pressa över citron.
Strö över lite timjan och rivet citronskal. (spara lite till garnering).
Tillaga mitt i ugnen i ca 20 minuter.
Strö timjan och citronskal över laxen.
Vitlöksfräst broccoli med chili – 2 portioner
1 broccolihuvud
1 vitlöksklyfta
ca 1/2 chili
1,5 msk olivolja
1/2 dl rostade solroskärnor
flingsalt
Gör så här
Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna på medelvärme tills de börjar få lite färg.
Skär broccolin i bitar och koka dem i lättsaltat vatten i ca 5 minuter.
Häll av vattnet och låt broccolin ånga av.
Finhacka vitlöken.
Kärna ur och hacka chilin.
Hetta upp olivolja på medelvärme och fräs vitlök och chili så dem mjuknar.
Lägg ner broccolin och fräs någon minut.
Lägg upp på ett fat och toppa med solroskärnor och flingsalt.
2 kommentarer
Lena
Fantastik gott och en fröjd för ögat.
Hemma hos Andrea
Åhhh tack 🙂