Potatis & rotfrukter

Ugnsrostade morötter med örtolja

ugnsrostade morötter med örtolja

Det är så fascinerande med grönsaker och frukt, alla vackra färger och former. Titta bara på dessa morötter i svart, gult och orange, en fröjd för ögat. Köpte ett knippe med morötter och rostade dem i ugnen på ganska svag värme så att dem skulle behålla sin krispighet och ringlade sen över en örtolja gjord på olivolja, vitlök och färska örter. Ett gott och enkelt tillbehör till både fisk, kyckling och kött. Jag skrubbade morötterna med en potatishandske istället för att skala dem och tydligen ska man få i sig mer A-vitamin om man äter moroten med skalet på.

ugnsrostade morötter med örtolja

Ugnsrostade morötter med örtolja – 4 port

1 knippe morötter (gärna blandade färger)

olivolja

 

Örtolja

1/2 dl olivolja

1 pressad vitlöksklyfta

1 dl blandade örter – timjan, basilika, oregano

svartpeppar

flingsalt

 

Gör så här

Sätt ugnen på 150 grader.

Skölj och skrubba morötterna med en potatishandske.

Halvera morötterna och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Pensla över olivolja och tillaga mitt i ugnen i ca 30 minuter.

Sätt på grillfunktionen de sista 10 minuterna.

Blanda alla ingredienser till örtoljan i en mixer.

Lägg morötterna på ett fat och ringla över örtoljan.

 

2 Comments

  • farmor

    Alla dessa härliga grönsaker, som du presenterar i olika former. Både vackert och smarrigt. Helt rätt angående vitaminerna. Likadant med apelsin. Det ”göttigaste” – rent hälsomässigt – sitter i det vita ”underskalet”, som man tyvärr ofta skrapar bort.

  • Hemma hos Andrea

    Jamen visst är det härligt med grönsaker 🙂 Har förstått att skalet är nyttigt på en hel del frukt och grönt, bara till att äta mer skal då 😉 Kram kram till dig

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.