Potatis & rotfrukter

Hasselbackspotatis av sötpotatis

HasselbackssötpotatisEdamamebönorHasselbackssötpotatis
Hasselbackspotatis av sötpotatis

Något jag älskade när jag var liten var hasselbackspotatis, åhhh det är ju så gott. Igår testade jag att göra hasselbackspotatis av sötpotatis. Istället för ströbröd hackade jag mandlar och strödde över sötpotatisen. Hasselbackspotatis är väldigt enkelt att tillaga och smidigt när man är många men det tar lite tid, ca 1 timme i ugnen. Nu gjorde jag hasselbackspotatis av både sötpotatis och vanlig potatis och tillvägagångssätttet är likadant förutom att jag toppade sötpotatisen med mandel och den vanliga potatisen med ströbröd. Sötpotatisen är mycket mjukare än vanlig potatis och behöver kanske egentligen inte tillagas lika länge men jag körde allt på samma plåt i en timme och det blev bra resultat.

Till potatisen blev det stekt kyckling, bea, edamamebönor med flingsalt och tomat-mozzarella med basilika. Alltså edamamebönor!!! Hur gott!!?? Passar både som tillbehör till maten eller som snacks. Barnen älskar dem. Edamamebönor köper du på påse i frysdisken och det finns både med skal och utan. Du lägger bönorna i en kastrull, täcker med vatten, kokar upp, häller av vattnet och strör över flingsalt, klart! 
HasselbackssötpotatisHasselbackssötpotatisEdamamebönor

Hasselbackspotatis av sötpotatis

Sötpotatis

smält smör

flingsalt

mandlar

 

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.

Täck en plåt eller ugnsform med bakplåtspapper.

Skala sötpotatisen och halvera den.

Dela potatisen ytterligare beroende på hur stor den är.

Skär täta snitt i potatisen men inte ända ner.

Smält lite smör i en kastrull och pensla sötpotatisen.

Strö över flingsalt och hackade mandlar.

Tillaga mitt i ugnen i ca 1 timme.

Känn med en sticka så att potatisen är mjuk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.