Köttfärs

Köttbullar med gräddsås

köttbullar med gräddsås

När det kommer till vardagsmat kan det lätt bli lite enformig men vad gör det egentligen? Så länge det är en någorlunda variation med enkla maträtter som barnen tycker om och äter sig mätta på så är jag rätt nöjd. En två-veckors meny som rullar är ingen dum idé, man lär sig tillaga rätterna och det går snabbare för varje gång. Istället kan man variera tillbehören något. Vi äter mest kyckling, köttfärs och lax till middag, vi varierar tillbehören mellan potatis, pasta, ris, rotfrukter, bulgur eller quinoa. Vi har alltid någon form av grönsaker till maten, en sallad, grönsaksstavar eller kokta grönsaker. En sallad kan man variera i all oändlighet.

Köttbullar är en favorit och när jag gör egna brukar jag passa på att göra dubbelt och frysa in för det tar lite tid att rulla köttbullar och det är alltid skönt att ha mat i frysen. Till köttbullarna är det gott med kokt potatis eller potatismos, lingonsylt och gräddsås. Jag brukar lägga köttbullarna åt sidan och använda stekskyn till gräddsåsen. Jag häller grädde och lite kalvfond i stekpannan. Ibland en klick cremefraiche också. Låter puttra en stund och sen är det klart. Man kan också smaksätta såsen med lite lingonsylt, soja och även mortlad grönpeppar är gott att ha i. Man får smaka sig fram. Nästa gång det är köttbullar på menyn kan man byta ut potatisen mot ris, kanske blanda ner lite champinjoner och paprika i såsen.

köttbullar

Köttbullar med gräddsås – ca 4 port

600 g nötfärs

1/2 dl ströbröd

2 dl vispgrädde

1 liten gul lök

1 ägg

1,5 tsk salt

svartpeppar

smör till stekning

 

Gör så här

Havia löken fint och stek mjuk i smör utan att den tar färg. Lägg åt sidan och låt svalna.

Blanda ströbröd med grädde i en skål och låt svälla några minuter.

Blanda köttfärsen med ägg, ströbrödsblandningen och löken.

Smaksätt med salt och svartpeppar.

Forma små köttbullar och bryn dem på hög värme i smör i en stekpanna.

Sänk värmen och efterstek dem i några minuter.

Servera med gräddsås, kokt potatis och lingonsylt.

 

4 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.