Ingefärsshot och en riktigt mysig hösthelg
Ingefärsshot och en riktigt mysig hösthelg
Det är redan torsdag och snart helg igen. Förra veckan hade vi en riktig myshelg, vi var mest hemma, gled runt i myskläder, pysslade, lagade mat och umgicks. Vi hade ingenting inplanerat och man behöver verkligen sådana helger ibland. I lördags gjorde jag en ny laddning med ingefärsshot. Jag låter ca 100 g riven ingefära sjuda i 5 dl vatten i ca 20 minuter. Sen silar jag av vattnet, slänger ingefärsrivet och låter vattnet svalna. Pressar i saften från 1 citron, häller upp i glasflaskor och förvarar i kylen. Jag tar en liten shot varje morgon och denna sats räcker i ca 2 veckor. Slängde också ihop en plåt med fröknäcke från Risenta, alltid bra att ha hemma. Och inget slår en bit fröknäcke med brieost, mums. Till middag blev det biffstroganoff som fick stå och puttra en bra stund, blev så mört och gott. Gjorde dubbel sats så har haft smarriga matlådor hela veckan.
Biff Stroganoff med Rostbiff – 4 portioner
500 g rostbiff i hel bit
1 gul lök
smör
1 tsk krossad grönpeppar
salt
2 msk tomatpuré
1 tsk dijonsenap
1/2 köttbuljongtärning
2 dl vatten
3 dl vispgrädde
Gör så här
Skär köttet i jämna strimlor.
Skala och finhacka löken.
Hetta upp smöret i en stekpanna.
Bryn köttet och tillsätt löken.
Låt steka i några minuter.
Krydda med grönpeppar och salt.
Tillsätt tomatpuré, senap och buljongtärning.
Blanda ordentligt och späd med vatten och grädde under omrörning.
Låt sjuda i några minuter tills såsen tjocknat.
Servera med ris, potatis, pasta eller blomkålsris.
Vi har aldrig riktigt firat halloween men i helgen gjorde vi Halloweenpumpor och barnen klädde ut sig och gick en liten runda bus eller godis till de närmsta grannarna. Jag har inte riktigt grepp på det här med Halloween än och har ingen aning om dörrknackningen fortsätter även denna helg!? Godisskålen är iallafall påfylld ifall att det kommer några skelett eller monster och knackar på.
Jag snöar in på chiapudding emellanåt men tyvärr håller jag mig inte så mätt på det har jag märkt. Här är en chiapudding på kokosmjölk och vaniljpulver toppad med mosade jordgubbar. Jag har länge sneglat på boken ”Mat som läker” av Sanna Ehdin och nu slog jag till, 99 kr på Ica Maxi. Har än så länge bara bläddrat igenom den hastigt men ska sätta mig med en kopp kaffe en kväll och kika i den har jag tänkt. Jag får återkomma med recension.
Chiapudding – 1 port
1,5 dl kokosmjölk
2 msk chiafrön
en nypa vaniljpulver
Gör så här
Blanda alla ingredienser i en skål och ställ in i kylen.
Rör om igen efter ca 30 minuter för att undvika klumpar.
Täck skålen med plastfolie eller lock och låt stå i kylen över natten.