Pizza & matpaj

PIZZADEG – MANITOBA CREAM

På jobbet i fredags pratade vi om vad vi skulle äta till middag och en kollega berättade då att dom gör hemmagjord pizza varje fredag. Jag älskar idén med att hela familjen är engagerad i pizzabaket, men jag har aldrig riktigt lyckats med den hemmagjorda pizzan. Antingen blir den degig eller torr och det blir ju aldrig lika gott som köpepizza.

Min kollega tipsade om ett mjöl som heter Manitoba Cream som ska vara perfekt för pizza och brödbak. Samt att man ska sätta ugnen på högsta grad och ha plåten i ugnen så den är riktigt varm när när man lägger på pizzan. Pizzan gräddas då underifrån också och blir krispig och god.

Jag blev så pepp på att testa så jag stannade och handlade påväg hem. På Hemköp hittade jag Manitoba Cream från märket Ramlösa Kvarn. Så i fredags blev det pizza och jag blev väldigt nöjd med resultatet, den absolut godaste pizza jag gjort. Jag toppade min pizza med tomatsås (Muttis färdiga pizzasås på konserv), riven mozzarella, buffelmozzarella, skivad tomat och röd lök. Efter gräddning hade jag på lite torkad oregano och färsk basilika.

Jag gick in på Ramlösa Kvarns hemsida och kikade och hittade ytterligare en mjölsort som ska vara perfekt till just pizza, TIPO ”00”. Tänkte testa det också någon gång. 

PIZZA – 4 stycken

1 pkt jäst

3 dl fingervarmt vatten

3 msk olivolja

2 tsk salt

7-8 dl Manitoba Cream

 

GÖR SÅ HÄR

Smula jästen i en bunke.

Rör ner fingervarmt vatten och lös upp jästen.

Tillsätt olivolja och salt.

Blanda i lite mjöl i taget tills det blir en bra deg.

Jag körde degen i bakmaskin i ca 10 minuter.

Strö lite mjöl över degen låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

Sätt ugnen på högsta temperatur och ställ in plåten så den blir varm.

Dela degen i 4 delar och kavla ut på bakplåtspapper.

Toppa med tomatsås, riven ost och valfria tillbehör.

Ta ut plåten och lägg snabbt på bakplåtspappret med pizzan och skjutsa in i ugnen i ca 10 minuter.

3 kommentarer

  • Pinnen

    Vi kör alltid eget pizzabak med tipo 00 och det blir perfekt smak o konsistens varje gång! Istället för färdigsås vill jag tipsa om att kallmixa San Marzano-tomater med lite örter, vitlök o salt. Lite dyrare burk men om du ändå gör dig besvär med egen deg måste du ju toppa med det bästa. Jag kör aldrig ostmassa eller liknande utan renodlar med mozzarella (på komjölk) och som du – basilika. Mmmm!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.