Småkakor & maränger

MARÄNGER MED STRÖSSEL

 

Vår stora kille har fyllt år så i helgen bjöds det på fika. Tårta är ingen favorit så det blev kladdkaka istället. Slängde ihop lite färgglada maränger också, hur söta!! Att göra maränger med strössel är ett hett tips till barnkalaset eller om man bara vill baka med barnen. Både enkelt och roligt att göra.

 

 

MARÄNGER MED STRÖSSEL

2 äggvitor

1 dl strösocker

Strössel

 

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 100 grader.

Knäck äggen och fördela vitan och gulan.

Lägg äggvitorna i en torr bunke och tillsätt hälften av sockret.

Vispa till ett hårt och fluffigt skum med en elvisp. Det ska gå att vända bunken upp och ned utan att smeten rinner ur.

Rör ner resten av sockret och blanda med en slev.

Fyll en spritspåse med marängsmeten och spritsa ut stänger på en plåt med bakplåtspapper.

Toppa med valfritt strössel.

Skjutsa in i ugnen i 1-1,5 timme. (Tiden skiljer beroende på ugn).

Efter ca 1 timme i ugnen kan du sticka in en stekspade under en maräng, lossnar den från bakplåtspappret är de färdiga.

 

 

Fyller man år får man bestämma middag och då blir det pannkakor! Jag toppade min pannkaka med vaniljglass, ananas, kiwi och riven kokos.

 

PANNKAKOR MED VANILJ

4 dl vetemjöl

2 tsk vanilinsocker

1/2 tsk salt

6 dl mjölk

3 ägg

1 dl kallt vatten

smör att steka i

 

GÖR SÅ HÄR

Blanda mjöl, vanillinsocker och salt i en bunke.

Tillsätt hälften av mjölken och blanda ordentligt.

Rör ner resten av mjölken.

Rör ner äggen, ett i taget.

Låt smeten stå i kylen i ca 30 minuter.

Rör ner 1 dl iskallt vatten i smeten och sen är det bara att börja steka.

Jag lägger en liten klick smör i stekpannan för varje pannkaka.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.