Chokladdoppad Mintkola
Godaste chokladkolorna med smak av mint, doppade i mörk choklad och toppade med polkakross – behöver jag säga mer…
MintChokladkola med Chokladöverdrag – ca 50 st
2 dl grädde
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
100 g smör
4 msk kakao
15-20 droppar pepparmyntolja
200 g mörk choklad
ca 7 krossade polkagrisar till topping
Gör så här
Lägg bakplåtspapper i en form, ca 20 x 30 cm.
Blanda grädde, socker, sirap, smör och kakao i en kastrull.
Låt det koka upp under omrörning.
När det börjar koka, sänk värmen och koka smeten i ca 10 minuter och gör kulprovet.
Kulprov – Droppa lite kola i ett glas med kallt vatten. Ta upp droppen och rulla den mellan fingrarna. Det ska gå att forma till en kula som är lite seg när du tuggar på den. Fortsätt prova med några minuters mellanrum tills du har den perfekta kolan.
Rör om då och då.
Fortsätt göra kulprovet tills du har den konsistens du önskar.
Rör ner några droppar pepparmyntsolja i smeten.
Häll försiktigt smeten i formen.
Låt kolan stå och svalna en stund innan du ställer in den i kylen i minst 30 minuter.
Skär kolasmeten i fyrkanter. (låt kolan stå framme en stund innan du skär bitar annars spricker den lätt)
Krossa polkagrisarna i en mortel.
Smält chokladen över vattenbad.
Täck en skärbräda med bakplåtspapper.
Doppa kolorna i chokladen och lägg på bakplåtspappret.
Toppa med krossade polkagrisar.
Låt svalna i kylen.
2 kommentarer
Emelie
Hej! Måste bara säga en sak,efter att ha tittat igenom recepten i över två timmar så har jag fortfarande inte fått nog. Allt ser och låter så otroligt gott ut, dina bilder är verkligen fina också! Tror detta komma bli nya bloggen att laga/baka efter eftersom man blir så inspirerad av allt. fortsätt med det du gör! 🙂
Hemma hos Andrea
Tack snälla Emelie! Om du bara visste hur glad jag blev av ditt inlägg, stort tack! //Andrea