Chili con Carne
Chili con Carne
Googlade efter recept på chili con carne och det finns verkligen oändligt många olika sätt att göra en chili con carne på, med köttfärs, med kött, stark, mild, vita bönor, kidneybönor, listan kan göras lång på olika ingredienser.
Jag hittade inget recept som kändes solklart så jag gjorde min egen chili con carne på det jag hade hemma och den blev jättegod, barnen slevade i sig och var mätta och belåtna.
Tycker det är väldigt svårt att dosera sambal oelek för det är ganska starkt och nu hade jag i en tsk och det kan låta lite men det räcker, (iallafall för mig) kanske till och med tar lite mindre nästa gång. Är lite klen när det kommer till stark mat men det är bara att prova sig fram och smaka av så man inte överkryddar…
Chili con Carne – ca 4 portioner
500 g köttfärs
1 gul lök
3 vitlöksklyftor, pressade
500 g passerade tomater
2 msk tomatpuré
0,5-1 tsk sambal oelek
1 tsk paprikapulver
Kött & Grillkrydda
salt & svartpeppar
1 grön paprika
2 dl kidneybönor
1 liten burk majs
2 lagerblad
Smör att steka i
Gör så här
Stek köttfärsen i smör i en stor kastrull eller gryta tills den är genomstekt.
Tillsätt hackad lök och pressa i vitlök.
Tillsätt sambal oelek, tomatpuré och paprikapulver.
Häll på passerade tomater.
Smaka av med salt, peppar och lite kött & grillkrydda.
Lägg i 2 lagerblad och låt puttra på svag värme i ca 20 minuter.
Hacka paprikan i små bitar.
Skölj av kidneybönorna och majsen.
Ta upp lagerbladen när chilin puttrat i en kvart och tillsätt då paprika, bönor och majs.
Servera med ris.
2 kommentarer
farmor
Läste här om dagen i någon ”blaska” ett spännande förslag till att sätta sitt helt eget avtryck på ”con carnen”. Mörk choklad med chilismak, att smälta ner i grytan. Mängden stod det inget om. Utgår ifrån det är ”kockens” egen smak som avgör. Värt ett försök någon gång, när man är på ”humör”. Att smaksätta sås med choklad är ju ”inne”. Så varför inte?
Hemma hos Andrea
Ja varför inte, lät spännande!