randiga maränger
SMÅKAKOR

Randiga Maränger

Randiga Maränger

Igår hade jag en mysig bakdag och bakade bland annat 2 olika sorters maränger. Maränger är väldigt enkelt att göra och består endast av 2 ingredienser – strösocker och äggvita, men man kan även dekorera och smaksätta dem om man vill det. För att få randiga maränger tillsätter man några droppar karamellfärg i smeten och för att få dem riktigt fina och jämna kan man använda en spritser och lägger då en rand karamellfärg längs hylsan men jag har ingen spritser så jag rörde försiktigt i några droppar röd karamellfärg så smeten blev randig och sen gjorde jag marängerna med hjälp av en matsked. Om man tex ska göra chokladmousse där man endast behöver gulan är det ju perfekt att slänga ihop en plåt maränger av äggvitorna istället för att kasta dem.

Hemligheten bakom riktigt sega maränger är att med en elvisp vispa hälften av sockret tillsammans med äggvitorna tills smeten är tjock och fast och sen försiktigt röra ner resten av sockret.

Maränger Grundrecept 15-20 st

1,5 dl strösocker

3 äggvitor

 

Gör så här

Sätt ugnen på 125 grader.

Knäck äggen och skilj försiktigt äggvitorna från gulorna. Om det kommer minsta gnutta äggula i äggvitan går den inte att vispa till maräng. Så knäck ett ägg i taget i ett glas innan du häller ner det i bunken.

Tillsätt hälften av sockret och vispa med elvisp.

Marängsmeten ska bli så fast och tjock att man kan hålla bunken upp och ner utan att det rinner ut.

Rör försiktigt ner resten av sockret med en sked.

Vill man smaksätta eller färga marängerna tillsätter man det nu.

Klicka ut smeten i toppiga högar på en plåt med bakplåtspapper. Lämna lite plats mellan varje maräng för dem växer.

Grädda marängerna mitt i ugnen i ca 45 minuter.

Testa om de är klara genom att skjuta in en kniv under en maräng och lyfta lite på den, när den släpper från pappret är den klar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.