Chokladkola
Chokladkola
Denna sega chokladkola är väldigt god och sen jag gjorde den för första gången för ca fyra år sedan är det ett måste, ingen jul utan chokladkola…
Vill man ha chokladmintkolor häller man i några droppar pepparmyntsolja i smeten precis innan den är klar. Jag brukar inte snåla med mintsmaken utan häller i ca 15-20 droppar, är det mintchoklad så är det. Hur man än väljer att smaksätta denna goda kola så är det absolut den bästa…
2 dl grädde
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
100 g smör
4 msk kakao
(15-20 droppar pepparmyntolja om man vill ha mintkolor)
Gör så här
Lägg bakplåtspapper i en form, ca 20 x 30 cm.
Blanda grädde, socker, sirap, smör och kakao i en kastrull.
Låt det koka upp under omrörning.
När det börjar koka, sänk värmen och koka smeten i ca 10 minuter och gör kulprovet.
Kulprov – Droppa lite kola i ett glas med kallt vatten. Ta upp droppen och rulla den mellan fingrarna. Det ska gå att forma till en kula som är lite seg när du tuggar på den. Fortsätt prova med några minuters mellanrum tills du har den perfekta kolan.
Rör om då och då.
Fortsätt göra kulprovet tills du har den konsistens du önskar.
Rör ner några droppar pepparmyntsolja i smeten om du vill ha mintsmak på dina kolor.
Häll försiktigt smeten i formen.
Låt kolan stå och svalna en stund innan du ställer in den i kylen i minst 30 minuter.
Skär kolasmeten i fyrkanter. (låt kolan stå framme en stund innan du skär bitar annars spricker den lätt)
Slå in kolorna i bakplåtspapper och förvar i kylen.
2 kommentarer
Johan
Grymt goda!
Hemma hos Andrea
Visst är dem 🙂
Trevlig kväll/Andrea