Kött

Marinerad kall Fläskfilé

fläskfilé

Marinerad kall Fläskfilé

Har nu testat ett recept på marinerad kall fläskfilé med en balsamvinägerdressing med vitlök, persilja och chili. Putsade fläskfilén i förrgår kväll och lade i marinad över natten, stekte köttet igår morse och tillagade i ugnen i 20 minuter och lade sedan köttet i ytterligare en marinad över dagen och igår kväll till middag provsmakade vi köttet och det var riktigt gott, smälter i mun…

Eftersom det här var en provsmakning så anpassade jag receptet till en fläskfilé på ca 600 g så får sätta mig sen och räkna ut mängden till en större buffé. Har även fått tips på en variant med kapris och rosmarin från min farmor som också låter väldigt gott, ska eventuellt testa det receptet också…

Här hittar ni receptet anpassat för en buffé för ca 30 personer…

fläskfilé

Marinerad kall Fläskfilé – ca 4 portioner

Ca 600 g fläskfilé

 

Marinad 1

1 vitlöksklyfta, pressad

0,5 dl vatten

1 dl matlagningsvin eller torrt vitt vin

0,5 dl olivolja

0,5 tsk torkad timjan

 

Marinad 2

1 vitlöksklyfta, finhackad

0,5 röd chili, finhackad

1,5 msk soya

1,5 msk balsamvinäger

0,75 dl olivolja

2 msk finhackad bladpersilja

salt

svartpeppar

 

Gör så här

Vispa ihop ingredienserna till marinad 1.

Putsa köttet och lägg ner det i marinaden och låt marinera några timmar, gärna över natten. (jag lade köttet i en plastpåse)

Ta upp och torka av köttet.

Sätt ugnen på 175 grader.

Bryn köttet i olivolja i en stekpanna och lägg sedan filén i en ugnsform.

Stek klart köttet mitt i ugnen i ca 20 minuter tills köttet har en innertemperatur på 70 grader.

Rör ihop ingredienserna till marinad 2.

Lägg ner det varma köttet i marinaden och låt stå i minst 2 timmar i kylskåpet (gärna längre).

Vänd köttet i marinaden några gånger under tiden det marineras.

Skiva upp köttet i tunna skivor och lägg på ett serveringsfat.

Ringla marinaden över köttet.

Smaka av med salt och peppar.

23 kommentarer

 • Annelie

  Gör ett litet avtryck att jag varit här!
  Mycket trevligt att läsa och många goda recept jag tänker testa!
  Kommer säkert tillbaks:-)

  Ha en fin kväll!

  • Hemma hos Andrea

   Vad roligt, du är välkommen tillbaks 😉 och vad kul att du hittat hit!
   Önskar dig detsamma…

  • Tracy

   En kompis bjöd på detta, supergott! fick tipset att titta in här och vi bjöd på fläskfilen till studenten. Tack för receptet:)

   • Hemma hos Andrea

    Hej. Åhh vad roligt och tack för att du tog dig tid att lämna en kommentar. Blev så glad 🙂 Trevlig kväll/Andrea

  • Hemma hos Andrea

   Åhhh vad roligt att höra, gjorde succé på min 30-årsfest också och visst var det enkelt att tillaga…

   🙂

 • frida lundgren

  Vilket fantastiskt recept! Har blivit lite av ett säkert kort för min del! Funkar alltid och är mycket uppskattat!

  • Hemma hos Andrea

   Hejsan! Vad roligt! Håller med dig om att det är ett säkert kort och lätt att förbereda också. Trevlig helg och tack för att du tog tid att lämna en kommentar, uppskattar det verkligen. Kram Andrea

  • Hemma hos Andrea

   Hej Elisabeth. Jag gjorde denna fläskfilé till en fest, om du följer länken i inlägget så kommer du till de andra rätterna vi hade på buffén. Bland annat gjorde jag en pastasallad, en potatissallad och en tomat/mozzarellasallad. Annars är väl färskpotatis och fräscha sallader gott till precis allt tycker jag. Hoppas det var till någon hjälp/Andrea

 • Linda Åkerblom

  Hej! Tänkte prova den fläskfile på min 40 års fest. Kan man låta köttet även ligga över natten i marinad 2 så det bara är att skiva upp det på festdagen eller blir det för länge tror du? //Linda

  • Hemma hos Andrea

   Hej Linda. Vad roligt med 40-årsfest!! Jag tror säkert att det funkar att låta köttet marinera över natten. Jag testlagade en fläskfilé innan min fest för att vara säker på att det skulle bli bra så ett alternativ är att du testlagar en fläskfilé och låter ligga över natten, om du har tid och ork vill säga. Men jag tror absolut det blir bra.

   Lycka till med buffén och jag önskar dig en underbar 40-årsfest//Andrea

 • Göran Franklin

  Hej
  Jag tänker använda receptet på min dotters studentfest, men tänker använda min kamadorgrill istället för ugnen, hoppas att det bli bra. Tack för receptet /Göran

  • Hemma hos Andrea

   Hej Göran. Det blir säkert jättebra, grillat är ju så gott. Önskar er en trevlig studentfest och en härlig sommar//Andrea

 • Ida

  Hej !
  Det här receptet måste jag göra det ser så himla gott ut 🙂 Men jag är en amatör så jag har några frågor om receptet. Kan man följa ditt recept tills dess att köttet ligger i marinad två och låta det ligga kvar i sin marinad 5-6 dagar innan man tar upp det och skivar det för servering ? Jag vill vara ute i riktigt god tid inför en kommande middag i augusti och jag vill gärna göra en rätt som man kan i det närmaste göra klart innan.

  Må gott Ida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.