Köttfärs

Hamburgare med Sötpotatischips

sötpotatis chips

Hamburgare med Sötpotatischips

I fredags gjorde vi saftiga hamburgare med hemmagjord dressing och sötpotatischips. Istället för hamburgerbröd åt vi hamburgaren i isbergssallad, så gott och fräscht. Med tanke på det fina vädret fredagen erbjöd var vi lite inne på att grilla men när det väl var dags för middag hade solen gått ner och vi blev påminda om att det faktiskt bara är slutet på Mars så vi spar premiärgrillningen ett tag till.

Hamburgerdressing är riktigt enkelt att slänga ihop och den får gärna stå och gotta till sig i kylen en stund så man kan med fördel göra den några timmar innan hamburgarna ska tillagas.

Till hamburgarna gjorde vi sötpotatischips med havssalt. Lite knepigt att få till dem måste jag säga, dem blir lätt brända så man får passa dem lite men de chips som klarade sig var supergoda. Skivade sötpotatisen tunt och bredde ut på en plåt med bakplåtspapper, penslade med olivolja och toppade med havssalt och tillagade i ca 40 minuter på 220 grader. Men som sagt, man får passa, röra och reglera temperaturen lite efter vart.

hamburgare

Hamburgare – 4 st

ca 1 kg nötfärs

2 äggulor

2 msk oxfond

salt (jag höftade mängden)

svartpeppar (jag höftade mängden)

 

Gör så här

Blanda ingredienserna väl för hand och forma fyra lika stora biffar.

Gör en liten grop mitt i burgaren (hamburgaren sväller alltid i mitten och gör du en grop i mitten får du en jämn burgare istället för en ”bullig”)

Stek i smör i en stekpanna (eller grilla).

Sänk värmen ngt när hamburgaren fått fin färg.

 

Hamburgerdressing – 4 portioner

1 1/2 dl majonäs

1/2 dl bostongurka

2 msk hackad gul lök

1 msk kapris

1 tsk paprikapulver

1/2 krm cayennepeppar

 

Gör så här

Hacka lök och kapris och blanda alla ingredienser i en skål.

Låt stå i kylen och dra till sig.

sötpotatissötpotatis

2 kommentarer

  • farmor

    Köpte en sötpotatis för ett tag sedan, men har fortfarande inte blivit färdig att använda den. Läste ett recept på ”pommes”. Kanske lite lättare än att göra chips. Skala och skär i stavar. Förkoka i så där 5-7 min. Lät torka och blanda in med olja. Strö över flingsalt och evt annan krydda. Sen in i ugnen som vanligt. 225 gr i 30-35 min.

    • Hemma hos Andrea

      Det kanske man skulle testa! Även rotfrukter blir bättre om man förkokar dem ngt innan. Tack för tipset.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.