Lax med Pepparrot & Rotfruktsris
Lax med Pepparrot & Rotfruktsris
Det finns väldigt enkla sätt att tillaga lax på och denna lax med cremefraiche och pepparrot är ett exempel på det. Man blandar cremefraiche med riven pepparrot och klippt basilika, brer blandningen över en laxfilé och tillagar i ugnen i ca 20 minuter, så enkelt. Man kan blanda i allt möjligt gott, soltorkade tomater, oliver, olika kryddor och örter, min mamma brukar tex blanda cremefraiche med vitpeppar och det blir jättegott. Hade tänkt göra en rotfruktsgratäng idag men jag hade glömt att köpa grädde så det fick bli rotfruktsris istället, blev väldigt gott och även nyttigt.
Lax med Pepparrot – 1 port
1 laxfilé
1/2 dl cremefraiche
1/2 msk riven pepparrot
salt & svartpeppar
några blad basilika
Rotfruktsris – 1 port
1 potatis
1 palsternacka
1 morot
1 bit purjolök
flingsalt
olivolja
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg laxfilén på bakplåtspapper i en ugnsform.
Salta och peppra.
Blanda cremefraiche med riven pepparrot och klippt basilika och bre över laxfilén.
Tillaga mitt i ugnen i ca 20 minuter.
Riv potatis, palsternacka och morot i ett rivgärn.
Värm olivolja i en stekpanna och lägg i rotfrukterna.
Strö över flingsalt.
Skiva purjolöken i slantar.
När rotfrukterna börjar bli klara släng i purjolöken.