Falukorv med Italienska smaker
Falukorv med Italienska smaker
Gjorde ugnsfalukorv till middag igår, en enkel variant penslad med senap och ketchup och hade istället massa smaker i tillbehören. Ugnsrostad potatis med massa vitlök, persilja och havssalt och en kall crémefraiche sås med soltorkade tomater, så lite italienska smaker kanske man kan säga. Såsen är hur enkel som helst att göra och med Ridderheims soltorkade tomater i mild ört och viltlöksmarinad får man en riktigt god smak på cremefraichen.
Jag har börjat köpa delikatesspotatis i påse och till potatisklyftorna använde jag Amandine, det är en potatissort med ett tunt skal som fungerar utmärkt såväl kokt som stekt eller ugnsrostad.
Ugnsrostad potatis (4 port)
ca 800 g potatis – Amandine är en bra sort att ugnsrosta
olivolja, ca 1/2 dl
färsk persilja
vitlök (1-2 klyftor)
havssalt
Gör så här
Sätt ugnen på 220 grader.
Skölj potatisen och skiva den i klyftor.
Koka potatisklyftorna i ca 10 minuter.
Blanda olivolja, persilja, havssalt och pressad vitlök i en bunke.
Lägg potatisen i bunken och blanda väl.
Lägg bakplåtspapper i en ugnsform och fördela ut potatisen.
Börja med korven. (ca 500 g falukorv för 4 portioner)
Skär skåror i korven men inte ända ner.
Blanda lika delar senap och ketchup i ett glas och fyll skårorna med blandningen och bre även ovanpå korven.
Lägg korven bredvid potatisen i formen och ställ in i ugnen i ca 20 minuter.
Känn med en sticka om potatisen är klar.
Kall cremefraichesås med soltorkade tomater (ca 4 port)
2 dl cremefraiche
6 soltorkade tomater (Ridderheims i ört & vitlöksmarinad)
salt och svartpeppar
Gör så här
Hacka soltorkade tomater.
Blanda med cremefraiche och smaka av med salt och svartpeppar.
Låt dra i kylen innan servering.