Lasagne
Lasagne
Köttfärs kan man göra så otroligt mycket med och en favorit är lasagne. Och det bästa är att lasagne nästan är godare dagen efter när den fått gotta till sig lite, alltså perfekt matlåda. Man kan även frysa in lasagne i portionsbitar och plocka fram till middag en stressig vardag, alltid bra med en back up i frysen! Jag brukar toppa lasagnen med skivad mozzarella och det blir så gott.
Lasagne 4-6 portioner
400 g köttfärs
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
400 g krossade tomater
400 g passerade tomater
1 köttbuljongtärning (alt 1 msk lantbuljong från Renée Voltaire)
2 msk tomatpuré
salt & svartpeppar
ca 3 tsk torkade örter (timjan, oregano & basilika)
En nypa paprikapulver
1 förp Bechamelsås
1 mozzarella á 125 g
Smör att steka i och smörja ugnsform
9-12 lasagneplattor
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Stek köttfärsen i en stekpanna.
Tillsätt hackad lök och pressad vitlök.
Tillsätt kryddor, buljongtärning och tomatpuré.
Häll över krossade och passerade tomater.
Låt puttra en stund.
Smaka av och tillsätt ytterligare kryddor om det behövs.
Värm på bechamelsåsen i en kastrull.
Smörj en ugnsform.
Häll lite köttfärs i botten på formen och varva sen pastaplattor, köttfärs och bechamelsås.
Det är viktigt att pastaplattorna inte ligger ovanpå varandra för då blir dem inte genomkokta.
Avsluta med bechamelsåsen!
Täck över formen med ugnsfolie och grädda mitt i ugnen i ca 45 minuter.
Ta ut lasagnen och lägg över tunna skivor med mozzarella och grädda ytterligare 10 minuter, men utan folien.